İngiltere Kraliçe'sinin 75 yıllık eşi Edinburgh Dükü Prens Philip vefat etti.

Prensin vefatı dünya basınında geniş yer alırken, İngiltere’nin devlet radyo televizyon kurumu BBC, günlerce süren özel yayın yaptı.

İngiltere anayasasına göre ülke yönetiminde hiçbir fonksiyonu olmayan ve eşi Kraliçe Elizabeth’e biat etmeye yemin etmiş olan Edinburg Dükü Prens Philip, 100 yıl önce 19 Haziran 1921’de Yunanistan'ın Korfu Adası'nda doğduğunda unvanı Yunanistan ve Danimarka Prensi idi.  Hem amcası hem de dedesi Yunanistan kralıydı. Danimarka Kralı IX. Kristian’ın oğlu George'un torunlarıydılar. 

100 yaşında vefat eden Prens Philip’in yaşamı ailesi açısından ülkemizin kuruluş tarihi ile kesişiyordu.  O nedenle Philp'in hayat hikâyesindeki -bizimle de ilgili- en ilginç noktalardan birisi de babası Prens Andrew'in Sakarya Meydan Muharebesi'nde bize yani Mustafa Kemal Atatürk’ün sevk ve idare ettiği Türk ordusuna karşı savaşan Yunan komutanlardan birisi olmasıydı.

1921’de Anadolu’yu işgal eden 2. Yunan Kolordusu Komutanı Korgeneral Prens Andrew Büyük Bizans’ı yeninde kurmayı hayal ediyordu.  Eskişehir’in Seyit Gazi ilçesindeki Seyit Battal Gazi Türbesini misafirlerine gezdirmekten gurur duyan Korgeneral Prens Andrew’un bu hayalleri 22 gün 22 gece süren ve Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi Zaferi ile yerle bir oldu.

Annesi ise Battenberg Prensi Louis'nin en büyük çocuğu, Hindistan'ın son İngiliz genel valisi Burma Kontu Mountbatten'ın da kız kardeşi Battenberg Prensesi Alice’di. Yani Kraliçe'nin kayınpederi Prens Andrew, Britanya Kraliçesi Büyük Victorya'nın kızı Alice'in torunu olan Battenberg Prensesi Alice ile evliydi.

Bu evlilikten Margarita, Theodora, Cecile ve Sophia isimlerinde dört kızı ve Philip adında da bir oğlu olmuştu.

Yani Prens Philip, anne tarafından kraliçeye akraba idi. Türk Ordusunun İzmir'e girişinden sadece iki gün sonra Yunanistan’da, Kral I. Konstantin bir daha geri dönüşüne izin verilmeyecek şekilde ülkeden kovularak, yerine büyük oğlu (Prens Andrew'in ağabeyi) II. Georgios kral ilan edildi. Prens Andrew de dâhil yenilgide payı olduğu düşünülen komutanların hepsi tutuklandı.

100 yaşında vefat eden Edinburg  Dükü Prens Philip, Yunan 2 Kolordu Komutanı Korgeneral Prens Andrew’in oğludur!

İngiliz ve Danimarka Kraliyet Ailelerindeki akrabalarının çabalarıyla idamdan son anda kurtulan Korgeneral Prens Andrew, yanına ailesini de alarak apar topar kuzeni Kral V. George tarafından gönderilen İngiliz HMS Calypso gemisi ile Yunanistan'ı terk etti. (Nedense savaşı kaybedenler ülkelerini İngiliz gemileri ile terk ediyorlar!) Prens Philip yolculuğun büyük bir kısmını portakal kasasından yapılan ahşap bir beşikte geçirdi.  İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in müstakbel kocası olacak olan Prens Philip henüz 17 aylıktı. Babası Prens Andrew 1928 yılında öldüğünde Fransa’da sürgündeydiler ve Prens Philip ise henüz yedi yaşındaydı.

Prens Philip babası öldükten sonra Fransa’dan Londra'ya Kensington Sarayı'nda yaşayan anneannesi Victorya  Mountbatten'in yanına gönderilerek gelecekte damat olacağı İngiliz kraliyet ailesiyle beraber yaşamaya başladı.

6 Şubat 1952’de İngiltere tahtına çıkan eşi Kraliçe Elizabeth’e 1953 yılında ilk biat eden kişi eşi Prens Philip’ti. Ancak ülkenin monarşik yönetim yapısı içinde Prens Philip’in nasıl bir görev üstleneceği tartışma konusu olmuştu. Yetkilerini kullanabildiği tek yer aile içi ilişkilerdi. Aile dışında ise hiçbir yetkisi ve fonksiyonu olmayan Prens Philip, çocuklarına soyadını verme mücadelesini bile kaybetmiş ve dört çocuğuna eşi Kraliçe Elizabeth’in soyadı verilmişti. Prens Philip’in Mountbatten soyadı yerine Kraliçe Elizabeth’in Windsor soyadını alması aile içinde ciddi tartışmalara neden oldu. Prens Philip arkadaşlarına durumdan duyduğu rahatsızlığı şu sözlerle anlatmıştı: "Bu ülkede çocuklarına kendi soyadını veremeyen tek erkeğim. Lânet bir amipten başka bir şey değilim."

İşte, kendini ezik ve bir amip olarak gören Edinburg Dükü Prens Philip’in babası Korgeneral Prens Andrew, Anadolu'da çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden gerçekleştirilen tecavüz ve  katliamların bir numaralı sorumlusudur.

Çoluk, çocuk, kadın demeden katliam ve tecavüz emirlerini veren kişidir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 2 Bizans hayalini paramparça edip eline verdiği Korgeneral rütbeli Yunan kolordu komutanıdır.

Yani Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda sadece Yunanı yenmemiş, İngiliz hanedanı ile birlikte neredeyse tüm Avrupa hanedanlarını alt etmişti.Bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

1. Yunan Kralı Almandı.

Artık gerisini siz hesaplayın!