Sevgili okurlarım, size Trabzonlu âşık Mehmet’in selamını getirdim. Kendisi benim komşum olur. Erdoğdu tahtalı cami yanındaki bir evde 1556 doğmuştur. Aramızda yaklaşık 460 yıl var.  Yalnız tüm zeki adamlar gibi, zamanın hangi noktasında doğarsa doğsun onunla konuşmak isteyenlere sihirli sözcükler bırakmış. Bu sözcüklerle zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Onun sihirli sözcüklerle donattığı kitabının adı: MENAZIRÜ’L-AVALİM. Kendisi yirmili yaşlarda dünya seyahatine çıkıp, dünyanın manzaralarını görme şerefine nail olmuş. Kitabını da, “yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, gördüklerini anlat, diyen;  meraklı bizlere bırakmış. Bu arada şunun da belirtmeden geçemeyeceğim. Menazırü’l Avalim, ünlü seyyah Evliya Çelebiye de ilham olmuş bir kitap. Trabzon’un bağrından fırlayıp dünyanın bir çok yerini gezen ve memleketi Trabzon’a dönemeyip, Şam’da ölen bu dedemiz,  kitabını Osmanlıca yazmış. Bu kitabın peşine düştüm. Haliyle komşuyla iki laf etmek isteriz. Nihayet Cumhurbaşkanlığı kütüphanesinde sayın Mahmut AK, hocamın  latin harfleriyle Osmanlıca  çeviri kitabına ulaştım. Sonuç yine sükutu hayal…

Velhasıl ricamız şudur: Bu kitabın Türkçesini güzide ülkemizin herhangi bir kütüphanesinde mevcut mudur? Mevcutsa güzel Trabzon’umuzun da kütüphanelerinde olsun isteriz. Benim araştırmalarım sonucu MENAZIRÜ’L-AVALİM Türkçe mealine ulaşamadım. Eğer yoksa bu kitabı Osmanlıcadan güzel Türkçemize çevirecek hocalarımıza şimdiden saygılarımızı sunar, ellerinden öperiz.

Ayrıca geçenlerde Trabzon’a kazandırılan  “ Tünel akvaryumu” gezme şerefine nail oldum.  Girişte kapıdaki duvarda, Evliya Çelebinin adını  ve hatta Arap seyyah İbn Batuttuta’nın adını görünce, çok mutlu oldum. O esnada, Trabzonlu seyyah  Aşık Mehmet zamanın perdesini aralayıp fısıldadı bana.

Bre gardaşlar dünyanın birçok yerini biz de gezdik, gördük. Üstelik Trabzon memleketimdir. Burada bize yer yok mudur? Dedi. Bana dedi, bende size diyorum. Elçiye zeval olmaz.      

Saygılar