“Saygı” kavramını en iyi İngilizler  “Respect” sözcüğü ile açıklamıştır. Anlamı; “bir kişinin diğer bir kişiye ya da kişilere karşı durduğu yer”dir. Bu nedenle “Saygı” kavramı dil bilgisi kuralları içinde “Zamir”dir!

Bu önemli tanımı yaptıktan sonra konumuza gelelim: Katar’da devam eden 2022 FİFA Dünya Futbol Kupası karşılaşmaları sırasında Almanya Milli Takımı’nı 2-1’lik bir sonuçla yenen Japonya Milli Takımı taraftarlarını sevince boğmuş ve bu sevinç Japonya’da bir karnavala dönüşmüştür. Sosyal medyada mutlaka izlemişsinizdir.  İşte bu karnaval sırasında taraftarlar Tokyo’nun dünyaca ünlü Shibuya Kavşağı’nda toplanarak kutlamalarına devam etmiş, kutlamalarını sadece yayalara yeşil ışık yandığı zamanlarda yapıp, yayalara kırmızı araçlara yeşil ışık yandığı zamanda da kavşağı boşaltıp araç trafiğine yol vermeleri ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da gündem oldu.

Toplumsal disiplinleri ile tanınmış Japonlar bu eylemleri ile “Hukukun Üstünlüğü ve Saygı” konusunda ciddi bir ders vermişlerdir. “Koskoca Almanya’yı yendik, canımızın istediğini yaparız” demeyip trafiğin selâmeti için sürücülerin hukukunu ve emniyetini ihlâl etmeyip, sahip oldukları, “Hukukun Üstünlüğü ve Saygı” kavramları üzerine kurdukları toplumsal düzeni milli (ulusal) bir sevindin önüne geçirmemişlerdir. Buna saygı duyuyorlar ve toplumsal hukukun üstünlüğünü koruyorlar.

Böyle bir durum bizde olsa ne trafik kalır, ne toplumsal düzen kalır, ne hukukun üstünlüğü ve ne de saygı kalır. Havaya ateş edenler, araçlarla konvoy oluşturup trafiğin selâmetini, güvenliğini riske atanlar, kazaya neden olanlar, hatta kişilerin yaralanmasına, hatta ve hatta ölmesine bile neden olanlar olduğu gibi tüm bu karmaşayı “kutlama” adı altında meşrulaştırırlar.

İşte bu nedenle ülkemizde öteden beri sağlayamadığımız toplumsal düzen ve düzenin kurucusu saygı kavramının alt metni bu anlattığımdan ibarettir.

Burada kimse kendini bir yana çekmesin, toplumun her cenahı istisnasız bu olumsuzluğun içindedir ve destekleyicisidir. Bir lig karşılamasından sonra galibiyeti kazanan takım taraftarları sokaklarda aynı eylemi yapar. Hepimiz buna yakinen tanık değil miyiz?

Özellikle ulusal başarılarda, ülkemizdeki ruh hali toplumsal düzenin altını oymaktan, saygı denen kutsal kavramı yok saymaktan, keyfi icraatlardan ve bu nedenle toplumun canını burnuna getirmenin de nedenidir.

Toplumun bu disiplinsizliğini bilen iktidarı edinmiş siyasiler, toplumun tüm olarak hukuka saygı duyulmasını ve kişilerin birbirlerine saygılı davranmasını dolaylı olarak istemezler. Onlar sadece iktidarları ile oluşturdukları hukuka uyulmasını ve kişilerin sadece kendilerine saygı duymasını isterler.

Bundan dolayı toplum olarak “Hukukun Üstünlüğünü ve Saygı” kavramını birey olarak kendimize göre yorumlar ve ülkeyi yaşanacak bir yer olmaktan çıkarırız.

Japonların ulusal sevinçlerinde gösterdikleri, içine hukuk ve saygı katılmış kutlama biçimleri, ülkemiz gibi geri kalmış, toplusal düzenini sağlamaktan uzak ülkelere örnek olmalıdır!
 

ba0f9456-27b5-4941-be30-9ece16826fca