Yaklaşık  bir ay kadar önce, Ordu’nun Altınordu Belediyesi, "üreticilerin ürettikleri elmaları satın alarak, ekonomiye kazandırmak için çalışma başlattı" haberi yerel ve ulusal basında yer aldı sevgili dostum! Merak etmekle kalmadık elbette araştırdık da, işin aslı nedir diye...

Üreticilerden ilk etapta yaklaşık 20 ton elma satın alan belediye, özellikle pandemi döneminde köylü üreticilerin pazara getirip satma imkânı  bulamadığı doğal ürünlerini satın alıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak üretimin kesintiye uğramasına izin vermek istememiş! Yıllardır fındık bahçelerinde doğal ortamda çürümeye terk edilen elmaları satın alarak ekonomik değere ve aile bütçelerine katkıya dönüştürmek istiyormuş! Projenin uygulanabilirliğini ölçmek amacıyla başlatılan ilk etapta,  Altınordu Belediyesi, üreticilerden kilosu 50 kuruştan 20 tona yakın elma satın almış! Altınordu Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje ile doğal ortamda yetişen ve üreticiden satın alınan organik ürünler, Atatürk Orman Çiftliği tesislerinde doğal elma suyuna dönüştürülecekmiş. Belediye, hayata geçirdiği proje ile bölgedeki organik üretimini ön plana çıkartmayı hedefliyormuş; üreticilerden toplamda 200 ton elma satın alınması hedefleniyormuş.

 Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, artık şehirlerin kendilerine ait markaları ile öne çıktıklarına dikkat çekip, organik üretimin bölgedeki merkezi olmayı hedeflediklerini belirtmiş. 

"Üzerinde bulunduğumuz bu toprakları işleyerek tarımsal üretimi daha çok teşvik etmek, üretim kaynaklarını çeşitlendirmek ve ürettiklerimizin bir markaya dönüşmesini sağlamak istiyoruz. Amacımız ilimizin bir organik üretim üssüne dönüşmesi ve oluşturacağı markalar ile insanımızın ekonomik refahının yükselmesi. Bunun yanında insanımızın üretim yoluyla doğduğu topraklarda doymasına katkı vermek ve işsizlik sebebiyle şehrini toprağını terk etmesini önlemek istiyoruz. Daha da ötesi nitelikli göçü tersine döndürmek istiyoruz. Bunun için projeler üretmeye üretimi teşvik etmeye, yeni istihdam alanları oluşturmaya var olan üretim potansiyelini harekete geçirmeye ve insanımızın refahı için çalışmaya devam ediyoruz” demiş, demesine de sayın belediye başkanı, elmanın kilogramına 50 Kuruş verirken, hiç empati kurmamış galiba! Çocuğa harçlık vermek gibi bir basit iş! Basit bir matematik hesabıyla elmanın tonu sadece 500 TL! Yani 1000 kilo elma ver 500 lira kazan! Sanki köylünün tonlarca elma üretme gücü varmış gibi. Üstelik toplanması da başlı başına bir emek ister; emek, emeğinin karşılığını ister! "Köylü milletin efendisidir" de deseydiniz bari çok anlamlı olurdu! Bunun adına "üreticilere destek veriyoruz" diyerek, bir de dalga geçiyorsunuz? Hadi ordan denilir buna sayın başkan!