Okul fobisi; okul reddi, okul korkusu, okul sendromu, ansızın okula gitmeme isteği ile çocuklarda sıklıkla gözlemlediğimiz bir durumdur. En yaygın belirtiler arasında; mide bulantısı, mide krampları, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, okul yolundan geri dönme, sınıftan kaçma, eve dönme, uyku bozuklukları, iştah kaybı, depresif belirtiler, huzursuzluk, sinirlilik, içe kapanma, derslere-ödevlere ilgisizlik, okuldan nefret duygusu yer almaktadır.

Okul Fobisi Nedenleri

1) Okulla İlgili Nedenler:

- Akran zorbalığı
- Öğretmenden kaynaklanan sorunlar
- Sınıf içi ilişkilerde onur zedelenmesi
- Derslerde zorlanma

2) Aile ile İlgili Nedenler:

- Anne-Babanın çalışma durumu
- Büyükanne-Büyükbaba ile aynı evde yaşıyor olmak
- Çocukta anneye ya da babaya aşırı bağlılık
- Anne ve baba da çocuğa aşırı bağlılık
- Yapışık aile profili
- Anne-Babada ölüm anksiyetesi
- Çocukta kötülük beklentisi
- Kardeş doğumu ve kıskançlığı

Okul Fobisi yaşayan çocuklar genellikle uslu, uyumlu, sakin kişilik yapısına sahiptirler. Aileden aşırı bir onay beklentisi içindedirler. Düşük özgüven ve bağımlılık eğilimi gösterirler ve başarı kaygısı taşırlar.

Çocuğu Zorlama Durumunda Ortaya Çıkabilecek Semptomlar:

- Anksiyete
- Ağlama tepkisi
- Panikleme
- Okula gitmemek için yalvarma
- İnatlaşma ve direnme

Tetikleyici olayların başında; ailede hastalık, ailede yitim, kardeş doğumu, ailede ekonomik kriz, okul ya da öğretmen değişikliği, okulda saldırıya uğrama, şiddete maruz kalma veya başka bir yerleşim yerine göç meydana gelmektedir.

OKUL FOBİSİ TEDAVİ SÜRECİ
Aile mutlaka çocuk ile beraber bir terapi sürecine girmeli ve psikoeğitim almalıdır. Çocuk yansıtma duygularının paylaşımı ve kendini daha rahat ifade etmesi açısından uygun bir zemin hazırlanmalıdır. Okul psikoloğu ve sınıf öğretmeni ile periyodik şekilde görüşmeler yapılmalıdır. Terapi sürecinde verilen ev ödevlerine hem aile uymalıdır hem de düzenli olarak çocuğun ev ödevleri kontrol edilmelidir. Eğer çocukta anksiyete çok fazla ise ilaç kullanabilir bunun için bir uzmana başvurulmalıdır.

ÖNERİLER: Çocuğun okula gitme sürecinde çocukla uzun uzun vedalaşmalardan olabildiğince kaçınmalıyız. Bu tutum onu daha çok endişelendirecek ve evden ayrılmasını zorlaştıracaktır. Ya da dönüş yolunda herhangi bir tören niteliği taşımadan, camda bekleme süresini, eve geldiğinde yemek yedin mi? Kendine dikkat ettin mi? gibi tekrarlanan soruları minimuma indirmeliyiz. Okula başlama ve devam etme sürecini ne kadar normalleştirirsek çocuk için o kadar daha verimli bir akademik hayat sunabiliriz. Unutmayalım ki okul fobisini çözemezsek çocuğun akademik hayatı olumsuz yönde etkilenir, yetenekleri ölçüsünde başarılı olamaz.