Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıt dışı konaklamaya yönelik bir formül bulduğunu duyurdu. Sanırım Ocak ayına doğru sertifika tarzında bir şey uygulamaya konacak. 

Yani evini kiraya vermek istiyorsun ya da konutunu bazı şartlar uygulanacak. Bunları yerine getiren hizmet verecek. Böylece vergilendirilecek. 

Bakanın da  bahsettiği uygulamada kesinlikle kapatma diye bir şey bir ibare yok. Lakin Trabzon Oteller Birliği Başkanı geçen gün çıktığı Haber61’deki programda kapatmayı savundu. 

Kayıt dışının ekonomiye zararı olduğunu iddia etti! Kapatılmasını söylerken aslında orda muammayı da ortaya koydu. Kim kapatacak? diye sordu.. Vali belediyeye belediye emniyete ya da zabıtaya yönlendiriyor! Bir tutanak tutuluyor geçip gidiliyor.

Bu sorusuna ben cevap vereyim! Haliyle aslında top çeviriyorlar. Onlar da biliyor ki kapatılma söz konusu olamaz! Kapatılsaydı 30 yıldır Uzungöl’dekiler kaptılırdı. ‘Hizmetin kapaması olmaz’ tespiti burada ortaya çıkıyor. 
Aldığım bilgiye göre Trabzon’da 900 civarı otel pansiyonun 700 küsürü kayıt dışı..
Tabi çoğu emniyet bildirimini yapıyor. 

Gelinen nokta şu: Kapama yok ama turizm sertifikası ile kayıt dışılıktan çıkarılacak.

Yakında hizmete girer! 

Geçen gün bir turizmciyle oturdum. Onunda binası lüks ciddi misafir ağırlıyor. 6 kişiye günlüğü 150 dolardan oda veriyor.

Konuya sert bir adımla gireyim dedim kitabın ortasından sordum: “Yıldızlı oteller sizden bu sene de rahatsız?”

Hemen bana da atarlı şekilde cevapladı: “Sezon öncesi Bahreyn, Umman, Ürdün Filistin acentaları çaldı kapılarını... Bu ülke vatandaşları 4-5 yıldızlı otellerden başka bir yerde konaklamak istemeyen bir yapıya sahip. Bu kayıt dışı diye ortalığı yıkan yıldızlı oteller 2022 sezonunda 60-70 euroya odalarını vermişlerdi acentelera.. Hemde kıran kırana rekabet ederek bu sene ne olduda 140-160 dolardan açtılar kapıyı. Beklentileri çok yüksekti.Maliyet arttı diyorlar maliyet oda başına 300 dolar mı arttı 15-20 dolar artmıştır en fazla.. Bir kumar oynadı tüm Türkiye’deki oteller bu sene bir ders aldılar. Ders şu: Türkiye sadece güzel bir ülke olduğu için turist gelmiyor aynı zamanda ucuz da olmalı… 300 dolara oda satmak istiyorsan önce dar gelirliye erken anlaşmalarla ucuza satacaksın.. Son dakika gelen alım gücü yüksek misafire 400 dolardan o zaman satabilirsin. Trabzon’u 400 dolara nasıl dolduracaksın? Bu imkansız

3-5 tane birbirini sevmeyen turizm paydaşı bungolowları apartları ortak düşman ilan edip dostluk pekiştirip devletin kurumlarını rahatsız etmesin! Bir fayda sağlayacaklarsa dere kenarına bir bungolow yapıp eşiyle çocuğuyla onlara hizmet verip memnun etsin.. Çünkü misafirler 350 dolar verip dolandırılmak yada çaresiz kalıp eski püskü otellerde kalmak zorunda değil. Alternatif tesis anlayışını birtek Türkiye değil tüm dünya benimsiyor kayıt altına alıp vergilendirmektir asıl olan. Kapattırmayı istemeyi bırakın istemeyi düşünmek bile ihanettir bu şehre. Rize’deki otellerden çok bungolowlar Rize turizmini büyüttü bunu kör olan kulağını açsa duyar.

Turist Rize’ye neden gitti sorusunun cevabını arayalım. Geçen yıl misafir otellerde neden az geceleme yaptı bunun cevabını arayalım.

Zamanın Valisi Recep Kızılcık bas bas bağırmıştı ‘evlerinizi boşaltın köylere gidin kiraya verin evlerinizi’ diye. Millette evlerini kiraya verdi turist yaylalarda selfi çekip paylaştı ve turizm bu noktaya geldi. Bunda bu apartların,  evlerin, bungalovların hiç mi payı yok? 

2015 yılında oteller doldurup komisyon karşılığında günübirlik evlerde yatırdı müşterilerini ne oldu şimdi ne değişti? Eşşek neden öldü ortaklık neden bitti..”

Turizmde gelinen tartışmanın pik yaptığı nokta bu…