Yargıda ciddi değişim gerekiyor.. Hele de
İstinaf mahkemeleri için... Hepsi kan ağlıyor.
Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak için İstinaf mahkemeleri kuruldu.
Ancak yoğunluk o kadar çok ki bazı dairelerden birkaç ayda karar çıkarken bazı dairelerde dosya çıkma süreleri 2-3 yıl zaman alıyor.
Bir de işin en kafa karıştıran tarafı bu kararların da kesin karar olmaması. Yargıtay'a dosya yine gidiyor!
Arazi davaları , boşanma davaları, miktar yönünden ve ceza süresi yönünden bazı kararlar 2 yıl İstinafta bekledikten sonra bir de Yargıtay incelemesine gidiyor.
Vatandaş bu duruma adete isyan eder oldu. E haklı.. Böyle adalet olur mu? Ordan oraya giden dosya yıllarca karar alınmadan serseri gibi dolaşıp duruyor. Bu durum da vatandaşı bezidriyor mağdur ediyor.
Mesela.. Diyelim icra hukuk mahkemesi 3 milyon değeri olan bir davada karar veriyor. Bitmedi. Karar verdi ama dosya yani o karar istinafa gidiyor.
Bitmedi!
İstinaftan aylar sonra çıkan karar bir de tutup Yargıtay'a tekrar gidiyor. Enflasyon rakamları dikkate alındığında alacaklının 3 milyonu eriyip gidiyor. Bu durum esnafı zor durumda bırakırken birde ceza yönüne bakalım.
Örnek vermek gerekirse 12 yıl hapis cezası alan bir kişinin dosyası istinafa gidiyor burada karar için bekliyor. Karar çıktıktan sonra süre yönünden Yargıtay incelemesine de tabi olan bu dosya tekrar incelenmek üzere Yargıtay'a gidiyor.
E hani istinaf Yargıtay'ın iş yükünü hafiflecekti? Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak için kurulan mahkemelerin yargılama süresini uzattığı gerçeği ortaya çıkıyor.