Yargıtay’ın son günlerde yaptığı yapay zeka açıklamalarından sonra hukuk ve yapay zeka kelimeleri daha yüksek sesle dile gelmeye başladı.

Yargıtay, üzerinde çalışılan yapay zeka sisteminin hakimlere sunacağı kolaylıklardan bahsetti. Özellikle emsal kararlar ile kanun değişikliklerinin takibini kolaylaştıracak olan yapay zeka aynı zamanda 200-300 sayfalık büyük dosyalarda hakimlere okuma kolaylığı sağlayacak.

Günümüzde tıptan mühendisliğe kadar birçok alanda hizmet vermeye başlayan yapay zekayı hukuk alanında görmemiz pek şaşırtıcı olmuyor. Bundan birkaç yıl önce ABD’nin Baker & Hostetler adlı hukuk firmasının oluşturduğu Ross adlı yapay zeka avukatlara iflas davalarında yardımcı olmak için hizmete girmişti. İster istemez aklımıza yapay zeka avukatlığın ve diğer hukuk mesleklerinin sonunu getirebilir mi sorusu geliyor. Konuyu biraz avukatlık mesleği açısından ele alalım. Bir avukatın en önemli özelliklerinden biri önüne gelen hukuki olayı muhakeme ederek danışana doğru bir hukuki yol çizebilmesidir. Bu sürecin devamında ise danışan ile gerekli paylaşımlar yapıldıktan sonra hukuki strateji yazılı bir hale getirilir. Burada avukatın bir başka önemli özelliği olan yazı yazma yeteneği ortaya çıkar. Avukatlık mesleği ihtimaller üzerine kuruludur. İhtimallerin içerisine kanunlar, emsal kararlar ve doktrin girdiğinde ortaya milyonlarca hukuki sonuç çıkar. İşte tam burada avukatların incelemesi gereken sayısız ihtimalin ortaya çıktığını göz önüne alacak olursak yapay zeka gelecekte avukatlık mesleğine çok yardımcı olacaktır.

Yapay zekaya avukatlık ve diğer hukuk meslekleri açısından dostça yaklaşmamız gerekmektedir. Yapay zeka bir avukatın yaptığı tüm işleri yapabilecek olsa bile avukatlar yapay zekadan hep bir adım önde olacaktır. Avukatları öne çıkaran bu özellik iletişim yeteneğidir. En azından bir süre daha insanların iletişim becerilerinin yapay zekadan üstün olacağına güvenebiliriz ve bunun için kendimizi geliştirmeye dikkat edebiliriz. Yapay zeka hukukçular 10 yıllık bir süre içerisinde hukuk mesleklerinde daha çok yer bulacaklardır bu sebeple hukukçuların da yapay zekaya ayak uydurmak için daha çok çalışmaları gerekmektedir.