Yenilgilerden korkmamak, karamsarlığa kapılmamak gerekir. Her yenilginin yaşam adına öğrettiği bir şeyler olduğunu kabul etmeliyiz. Bu kabul ve tecrübe çok değerlidir.

Dolayısıyla en küçük şeylerden bile mutlu olmayı öğreten hayat okulunun imtihanlarını ve sonuçlarını cesurca karşılamalıyız.

Yaşamış olduğumuz çeşitli sorunlara karşı duygu ve düşünce sistemimizi olumluya çevirmemiz sağlığımız açısından önemlidir. Yoksa kaygı, üzüntü, stres öz güvenimizi yitirmemize, psikolojik olarak savrulmamıza neden olabilir.

Hâlbuki psikolojik olarak daha güçlü olmamız gereken bir dönemde yaşıyoruz.

Değiştiremediğimiz şeyler için yaşam enerjimizi tüketmenin, öfke sarmalında ve hırslarımızın karanlığında debelenmenin bize ne faydası olur ki?

Hayat bir denge meselesidir. Bir kez dengenizi kaybederseniz, tutunacak ne bir inanç ne de bir benlik bulabilirsiniz…

Atalarımızdan bir öğüt;

"Her hâl geçicidir. Hiçbir şey yerinde durmaz. Galip olan mağlubiyete doğru, mağlup olan galibiyete doğru gider."

Bazı durumların geçici olduğunu düşünmek, duygularımızı kontrol altına almak, pozitif enerjinin içimizde dolaşmasına izin vermek; kendimizi daha umutlu ve sağlıklı kılmamız açısından,  yaşama karşı sorumluluğumuzdur.

Nihayetinde sevmeyi, umut etmeyi, paylaşmayı hissettiğin ve gerçekleştirdiğin kadar yaşarsın… Eğer pozitif olursanız, negatif şeyler düşündüğünüz zamanlardan daha güçlü hissedersiniz kendinizi.

İyiliklerden daha çok şiddetin ve ahlaki yozlaşmanın konuşulduğu kötülüğün sıradanlaştığı ve daha görünür olduğu bir zamanda yaşıyoruz. 

Birde, afetler, ekonomik yetersizlikler ve de siyasetin insanlara yüklediği başaramama duygusu… Mutsuzluk karabasan gibi… Ama bu mutsuzluk ikliminden yara almadan çıkmak elinizde…

İşte size hayat yolculuğunuz için gereken on kural.

“1. Otobüsünüzün şoförü sizsiniz. 2. Yaşamı sevmek, inançlı olmak ve yola odaklanmak otobüsünüzün doğru yöne gitmesini sağlar. 3. Yolculuğunuzu pozitif enerji ile doldurun. 4. İnsanlarla iyi iletişimler kurun ve önünüzde uzanan hayat yolculuğu için düşüncelerinizi ve hayallerinizi onlarla paylaşın. 5. Otobüsünüze binmek istemeyen insanlar için enerjinizi boşuna harcamayın.

6. ENERJİ VAMPİRLERİNİ OTOBÜSÜNÜZDEN UZAK TUTUN.

7. Heyecan, enerjinizi arttırır, heyecanınızı yitirmeyin. 8. Kendinize güvenli alanlar oluşturun. 9. Otobüsünüzü belli bir amaç uğruna sürün. 10. Yolculuğun dönüşü yok. Anılar biriktirin, aldığınız nefesin tadını çıkarın.”

Umutsuzluğa gerek yok. Bulutlar her zaman gelir, gider. Ama gökyüzü bakidir.

Şimdi ayağa kalkın, derin bir nefes alın;  bütün ihtişamı ile üzerinizde size kucak açan mavinin derinliğine bakın… Doğayı duyun, müziğinin ritmini kaçırmayın… Bu arada sizden bir selam ve gülümseme bekleyenleri unutmayın… Gülümseyin ki, kötü geçen bir günün, iyi geçecek günlerinizi engellemesine izin vermemiş olun. 

Esenlikler…