Hoş geldin 2023. Adettendir misafire “hoş geldin” deriz, çünkü.  

Nefesimiz yettiğince de, daha nice yılları görecek, misafir edeceğiz ömrümüze… Rakamlar değişince, bir önceki yılları eski ve istenmeyen ilan edebilir miyiz?  

Hangimiz inandıklarımızdan, tecrübelerimizden, anılarımızdan, alışkanlıklarımızdan ve emeklerimizden bir gecede vazgeçebiliriz? “Yaşamak, bir anıyı tamamlamakta ısrar etmektir.”der René Char  

Rakamları eski ve yeni diye ayırıma tâbi tutmak çocukça bir hayal olsa gerek… Yeni kararlar alırsanız, onlarda birikiminizden, var olanların içinden türer. Unutmayın bugün yarına, dünle beslenerek yol alır…  

Muhtemelen 2023’te de arayışlarımız, şikâyetlerimiz, alışkanlıklarımız, boğuştuğumuz gündemler devam edecektir… Sabır ve özlem imtihanı yakamızı bırakmayacaktır.  

Önemli olan neyi ne kadar mesele ettiğimiz, yaşamda yaptığımız yolculuğumuzdur. Bu yolculuğun sonunda elde ettiğimiz vicdani huzur ve saygınlığımızdır. 

Dünyadaki önemli şeylerin çoğu, durum umutsuz göründüğü zamanlarda denemeye devam eden insanlar tarafından gerçekleştiriliyor. 

“Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsun. Niye bugünden başlamıyorsun? diyor Epiktetos 

Sadece yeni diye adlandırdığımız yıla girerken değil, yeni bir güne başlarken de, bir önceki günün ve olayların vicdani muhasebesini yapmak gerekir. 

Yaşadığım olayları, hayatıma giren insanları hiç sıradan ve tesadüf görmem ben. Şükrettiklerim de oldu, yok saydıklarımda, ders aldıklarımda… 

Belli bir yaştan sonra yaşam ve insanlar konusunda usta oluyorsunuz.  

Ne vaatlerin ne de, boş umutların peşinden gidiyorsunuz…  

Kazandıklarıyla övünen, kaybettikleriyle dövünen olmamayı erdem sayıyorsunuz…  

Hayata tutunmanın mutlulukla, mutluluğunda sağlıkla olabileceğini kavrıyorsunuz. 

Dinlenilmek kadar iyi bir dinleyici olmanın, kendinize neler kattığını keşfediyorsunuz.  

Boş zaman diye bir şey olmadığını, boş insanların zamanınızı nasıl harcadığını, tükettiğini görebiliyorsunuz. 

Herkesin herkesi sevmek zorunda olmayacağını, ama saygının zorunluluğunu içselleştiriyorsunuz. 

Sizlerde rakamlara takılmayın. Bu hengâmede sağlıklı kalmaya ve mutlu olmaya çaba gösterin.  

Şairin dediği gibi “Burası dünya! Çokta kıymetlendirmeyin ekip biçip gideceğiz.”  

 “Bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın çünkü bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır: Nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmak.” 

Umarım 2023 sevdaların, heyecanların, ümitlerin, dostlukların yaşandığı, derslerin alındığı bir yıl olur.  

İnsanı umut ve dua beslermiş…  

Neyin yokluğunu yaşıyor, neye muhtaçsak, Rabbim her daim bize onu nasip etsin... Dostlarımızı yaklaştırırken, düşmanlık edenleri yalnız ve çaresiz bıraksın, bizlerden uzaklaştırsın… Bir nimet ve imtihan olarak verdiği şu ömrü hayırlarla tamamlamayı nasip etsin… Esen kalın.