Önümüz yılbaşı, yeni bir yıl, yeni umutlar, yeni başlangıçlar çok güzel ama kontrolü elde tutmak, yeni yıla doğru artacak pazarlama bombardımanına hazır olmak da önemli. İşte yılbaşını az hasarla atlatmak için dikkat etmeniz gereken 5 finansal tüyo:
YILBAŞINDA BANKA KREDİSİ ÇEKMEDEN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNÜN
Yılbaşı Banka Kredileri: Bildiğiniz "ihtiyaç" kredilerine, sizi bu dönemde cezbetmesi için kampanya yaparak "yılbaşı kredisi" diyor bankalar. Unutmayın bankaların asıl işi kredi satmak. Gereksiz kredilerden, ihtiyacınız olmayan borçlardan uzak durun. Gelecekte değeri artmayacak şeyler için borçlanırken 2 kez düşünün.
Not: Banka kredilerinizin aylık ödemeleri, gelirinizin yüzde 25'ini geçmesin.
ALINMIŞ OLSUN DİYE ALINACAK
Yılbaşı Hediyeleri: Aile, dostlar, ofis arkadaşları, komşular, çocuklar derken... Bütçeniz şaşmasın. Unutmayın, en güzel hediye sizin için kıymetli olan bir şeyi paylaşmaktır; bu da zamanınız, emeğinizdir. Sizin için kıymeti olmayan, karşınızdaki için büyük anlam taşımayacak, alınmış olsun diye alınacak "Alışveriş ürünlerine" para yatırmayın.
Not: Yılbaşına son üç gün kala en tehlikeli zamandır. Telaştan önünüze geleni almak istersiniz ki, bu kimse için fayda sağlamaz.
ONA BUNA YEMEK ISMARLAYIP BÜTÇENİZİ AŞMAYIN
Yılbaşı Toplanmaları: Özellikle Aralık ayının son haftası, herkeste eşanlı bir tatil havası ve ayrıca telaş başlar. Dünyada bir yılın sonu sakinliği ile finansal piyasalar ve ticaret yavaşlar. Ama aynı zamanda ofis partileri ve yeni yıl heyecanıyla çay/kahve/yemek için buluşanlar artar. Ona buna yemek ısmarlayıp bütçenizi aşmayın.
YENİ YIL ALIŞVERİŞİNDE DE İSTEK Mİ, İHTİYAÇ MI? KURALINI HATIRLAYIN
Yeni Yıl Alışverişi: Işıltılı dükkanlar, cafcaflı vitrinler, yılbaşı özel indirimleri derken ne olduğunu bile anlamadan, kıyafet, ayakkabı, eşyalarla doldurmayın evinizi. Planlı ve listeli alışveriş yapın. 10 saniye kuralını hatırlayın (istek mi, ihtiyaç mı?)
AMAN DİKKAT YILBAŞI AKŞAMI İPİN UCUNU KAÇIRMAYIN
Yılbaşı Akşamı: Anneanneler hindi ve üzümlü pilav yapardı biz küçükken. Evimize meyve, kestane, çerez alır, mis gibi oturur şölen yapardık. Şimdi, devir değişti. Restoranlar, özel davetler, oteller... Anneannelerin bile dışarı çıkası geliyor. Aman dikkat! O akşamın kıyafeti, kuaförü, yemeği, ulaşımı, ekstraları derken, ipin ucu kaçmasın.