Trabzon’da iş dünyası inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini ifade ediyor. Ayrıca bu krizin kira ve emlak fiyatlarını uçurduğunu endişe duyduklarını belirtiyorlar. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun son açıklamaları bu endişeyi doğruluyor. Trabzon’da verilere göre özel sektöre yılda 12 bin konut satılıyor.
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'da inşaat sektörünün sadece özel sektör bazında yıllık 600 - 700 milyon dolarlık bir iş hacmi yarattığını ifade ederek imar sorununa dikkat çekti; "İmarlı arsaların yeterince olmadığı yönünde sektörden bize gelen talepler var. Bu noktada sektörün önünün açılması için kamu çalışanlarının imar konusunda belirli uygulamaları hızlı şekilde yapmaları, belirli kararları almaları gerekiyor" dedi.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şehrin en önemli girdi konularından birinin inşaat sektörü olduğunu belirterek, "Sadece özel sektör açısından baktığımızda yılda yaklaşık 12 bin konutun satıldığı ve 600 - 700 milyon doların döndüğü bir sektör var. Kamu yatırımlarının da 500 - 600 milyar lira civarında olduğunu göz önüne alırsak şehrin sektöre ne kadar ihtiyacı olduğunu görebiliriz. Bu aşamada önemli olan sektörün önünün açılması, oluşabilecek bazı kısıtlamaların ve belirsizliklerin ortadan kalkmasıdır. Bu doğrultuda maliyetlerin yüksekliği şehrimizde inşaatların yapılması konusunda sıkıntı yaratacak bir durumdur. İnanıyoruz ki en kısa zamanda fiyat istikrarı sağlanır ve sektör canlanır. Ayrıca arsa maliyetleri, yap - sat olarak kat karşılığı yüzdelerin yüksek olması, maliyetlere yansıması sektör açısından önemli. İmarlı arsaların yeterince olmadığı yönünde sektörden bize gelen talepler var. Bu noktada sektörün önünün açılması için kamu çalışanlarının imar konusunda belirli uygulamaları hızlı şekilde yapmaları, belirli kararları almaları gerekiyor ki sektörümüz gelişsin" dedi.
"İNŞAAT SEKTÖRÜNE YÖNELİK UR-GE PROJESİ YÜRÜTECEĞİZ"
Başkan Hacısalihoğlu, inşaat sektörüne destek verme adına oda olarak Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesini bakanlığa onaylattıklarını vurgulayarak, "Projemiz 3 yıl sürecek. 30'un üzerinde başvuru ile başladık. Yine başvuru alabilecek durumdayız. Amacımız sektörün daha ileri seviyeye gitmesi. Uluslararası bazda sektörde hangi çalışmaların yapılacağını yerinde görmek, bunları üyelerimize aktarmak. Bu proje kapsamında eğitim ve danışmanlığın yanında yurtdışı iş gezileri de olacaktır. Bu konuda sektörün ilgisini bekliyoruz" diye konuştu.