Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof Dr Akın Çelik, spor yöneticiliğinde profesör ünvanını aldı. 

Türkiye’de 12 spor yöneticiliğinde profesör ünvanlı hocalardan biri olan Prof Dr Akın Çelik, Haberlobi’nin konuğu oldu.

BAŞARI BİLİMDEN GEÇİYOR

Herkes kulüplerde yönetici olabilir mi?

Olmamalıdır. Başarı bilimden geçiyor. Spor bilimleri de kendi alanında son zamanlarda üst düzey trend olan bir bilim alanı. İnsanları kitleleri en fazla etkileyen spordur. 

Genelde spor yöneticileri, uygun olamayan, daha iyi kullanılabilen kişiler görev almaktadır. Ben bu nedenle biraz şanslıyım. Hekimoğlu Futbol Kulübü’nde yöneticiyim. Sayın Başkan Celil Hekimoğlu’nun ekibindeyim. 2015 yılından bugüne beraberim. Demekki değerimizi gören bir başkandı. 

Sporun yönetim alanında yetişen akademisyenlerdeniz. Sporun işleyişini tam tesisleşmesinden başlayarak her alanında yer alır. Yani antrenörü yöneten, tesisi idare eden kişiyi yöneten yani hepsinin başında olan kişidir.

SPOR İL MÜDÜRLERİ SPOR YÖNETİCİLİĞİ MEZUNU OLMALI

Spor İl Müdürleri spor yöneticiliği bölümü mezunlarından olmalıdır. İdeali budur. Çünkü sporu sevk ve idare eden bizimdir. Spor yönetimi alanında il müdür olan İstanbul Spor İl Müdürü hemşerimizdir aynı zamanda Burhanettin Hacıcaferoğlu. Profesördür aynı zamanda.. Spor yönetimi alanında bir tek o var.

KURALLAR UYGULANSA KULÜPLER KAPANIR

Neden kulüpler borç batağında?

Şirketleşmeyen gitmeli ve denetime açık olmalı.

Denetlenmiyor mu? 

Denetleyene bağlı..

Yani şunu mu diyorsunuz? Denetleyeni bile denetlemek lazım.

Kesinlikle.

Kurallar esnetiliyor mu?

Evet.

Şöyle söylemek gerekirse; Fair Play kurallarına göre davranılmış olsa, Türkiye’de bir çok güzide kulübümüz müsabakaya çıkamazlar. 

Bilimsel bir yere gitmez böyle yönetilikle.. Spora destek veren, sporu siyasi olarak dolgu malzemesi olarak gören zihniyet var olduğu sürece böyle gider.

Sporu profesyonel anlamda yönetenler başa geldiğinde, Türkiye’de bir kaç tane kulüp ayakta kalır.