Haberlobi/Haber Servisi

Yomra’da akaryakıt istasyonunun satışı ile alakalı AK Partili Meclis Üyesi Gözde Atasoy, Haberlobi'nin konuyla alakalı araştırma haberlerine yazılı bir açıklama yaptı. 

ARSA HUKUKA AYKIRI SATILDI

Satış kararının alınmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Atasoy, süreci şu şekilde anlattı;

2017 yılında AK Parti ilçe teşkilatında yapılan grup toplantısında, Sancak Mahallesi Shell Petrol arsasının satışı gündeme geldi. Kent meydanı projesine kaynak yaratılması amacıyla o dönemin belediye başkanına (İbrahim Sağıroğlu) 25 milyon liranın altında satılmaması prensip kararıyla satış yetkisi verildi. Kent meydanı projesi için başvurulan kredi onaylayınca arsanın satışı gündemden düştü.

Yeni dönemde Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bıyık, 2020 yılında belediyenin borçlarını gerekçe göstererek önceki yetki ile arsanın satışına karar verdi. Biz bu dönemde Sayın Başkanın satış kararına karşı çıkamadık ve yetkiyi elinden almadık.  Ancak ihale şartnamesi hazırlandıktan sonra gördük ki, arsa hukuka aykırı olarak değerinin altında ve rekabete aykırı şekilde satılmak istenmiştir.

SORUMLULUK BAŞKANIN KENDİSİNDEDİR

Bu aşamadan sonra sayın Başkan AK Parti Grubu olarak yazılı ve sözlü uyararak şartnamenin uygunsuz olduğunu bildirdik.

Uyarımızı kulak ardı eden Başkan satışı bu şartnameyle gerçekleştirdi. Satış aşamasından önce ihale sürecini mahkemeye taşıdı. Başkan mahkeme sürecini beklemeden satışı gerçekleştirdi. Ancak mahkeme satışın usulsüz olduğu gerekçesiyle iptali yönünde karar aldı.

Arsayı alan kişinin ödediği para belediyenin borçlarında kullanıldığı için geri ödemedi. Dolayısıyla belediyeye haciz işlemi başlatıldı. Bu sürecin yaşanmasındaki sorumluluk başkanın kendisinindir.

KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLEDİ

Konu Yomra Sancak Mahallesi’nde bulunan Shelle petrol arsasının satışı ile ilgilidir.

Danıştay 13. Dairesi’nin ihalenin hukuka aykırı olduğuna dair kararı mevcut. Yomra Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bıyık, 04.06.2021 tarihli meclis konuşmasında bu karara ithafen, yanlış yaptığını hata yaptığını kabul ettiğine dair ifade kullanmıştır. Buradaki konu hata yaptım denilerek geçiştirilecek basit bir olay değildir.

UYARILARIMIZI BAŞKAN DİNLEMEDİ

Bir devlet kurumu, bir belediye, kendisine ait taşınmazı satışa çıkaracağı zaman o kurumun yöneticisi kafasına göre bu taşınmaza fiyat belirleyemez. Devletin kanunları ve kuralları var bilmiyor iseniz sorarsınız.

Taşınmaz üzerindeki kiracıya ait üst yapının teçhizat ve donanımın belediyenin ihalesi yoluyla satılamayacağı da açıktır. Burada Başkan taşınmazın fiyatını kendisi belirlediği gibi kiracıya ait üst yapı ve ruhsata da fiyat belirlemiştir.

Böylece ihaleye başkalarının girmesini mani olacak ve mevcut kiracıya avantajlı hale getirerek hukuksuz bir durum ortaya çıkmıştır.

Ben bu konuyu mahkemeye taşırken sayın Başkan uyarılarımızı dinlemediği gibi mahkeme sürecinde beklemeden atar topar satışı gerçekleştirmiştir.

BAŞKANIN KABUL ETTİĞİ HATA HACİZ GETİRDİ

Başkan şey anda yine aynı yolu izlemektedir.

Bu bir hatadan öte kötü niyetli bilinçli ve planlı olarak izlenen bir yoldur. Yomra halkına ait arsa açıkça, gözümüzün içine baka baka değerinin altında bir fiyata satılmak istenmektedir. Sebebini başkanın kabul ettiği hatası sonucu belediyemize gelen haciz bildirimidir.

GERİ VERİLMEMESİ GÖRÜŞÜNDE BİRLEŞTİK

Arsa satışı ile AK Parti grubununa göre görevi kötüye kullandığı aşikar olan başkanın satış yetkisi tüm AK Partili meclis üyelerinin önergesi ve 05.04.2021 tarihli meclis kararı ile geri alındı.

Başkan yetkisi dahilinde alınan kararı yeniden görüşülmek üzere meclise geri iade etti. Komisyona havale edilen karar AK Parti il ve ilçe teşkilatında tartışıldı.

AK Parti ilçe başkanımız ve yönetim kurulu üyeleriyle meclis üyelerinin çoğunluğu başkana satış yetkisinin geri verilmemesi görüşünü belirtti.

İSTİFA KONUSUNDA DÜŞÜNÜYORUM

İl Başkanı ve yürütme kurulu ise daha önce belirtilen arsanın 25 milyon lira altında satılmaması şartı konularak başkanı satış yetkisi verilmesi yönünde karar aldı. Ben ve bir çok meclis üyesi arkadaşımın itirazları olsa da AK Parti meclis grubu olarak arsanın 25 milyon lira altında bir bedele satılmaması kararının alınması, aksi takdirde başkana satış yetkisinin verilmemesi yönünde grup kararı alındı. Son oylamada grup kararına uyulmadığı görüldü. Arsanın 25 milyon liranın çok altında bir bedelle satılabilmesi ve başkana satış yetkisi verilmesine karar verildi.

Bu kararın ortaya çıkmasında sorumluluğu olanları Yomra halkının takdirine bırakıyorum.

İstifa edip etmeyeceğimi soruyorsanız bunuda düşünüyorum değerlendirme sürecindeyim.

NE OLMUŞTU?

Yomra'da son meclis toplantısında İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, 7-7 oy eşitliği sonrası kendi oyuyla satış iznini almıştı. 

AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu da, 25 milyon liranın altında satışa onay verilmemesini istemişti. AK Parti kendi içinde uyuşmazlık yaşayınca 25 milyon liranın altında akaryakıta satış yetkisi başkanın eline geçti. Başkan da zaten daha önce 15 milyona ekspertiz bedeli doğrultusunda akaryakıt istasyonunu kullanan firmaya satmış ön ödeme almıştıç. Böylece aldığı 8 milyon liranın diğer kalan kısmını da firmadan alacak.