SGK Rize İl Müdürlüğü, gelen ihbarlar doğrultusunda yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi.

İl genelinde 14 kadının, anne ve babasından kalan emekli aylığını alabilmek için muvazaalı (danışıklı) boşandığını tespit etti.

"Mahkemeye başvuranlar kaybediyor"

SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, şunları söyledi:

Muvazaalı boşanmada, boşandığı eşiyle birlikte yaşamasına rağmen babadan yahut anneden maaş alma durumu yaşanmakta. 2022 yılında Rize’de 14 tane tespitimiz oldu bu konuda, kurumumuzun denetim elemanlarının saptamalarıyla. İkametgah durumlarına, muhtarlıklara bakarak araştırmalar yapılıyor. Fiilen birlikte yaşadığının tam tespitinden sonra karar veriyoruz buna. Bu konuda dava kaybetmiyoruz. Maaşı kestiklerimiz, mahkeme yoluna başvursalar bile kaybediyorlar. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Rize’de de bu tür durumlar söz konusu.

Kişi bize gelip anneden veya babadan ölüm aylığı müracaatını yapmışsa ve biz bu kişinin boşanmış olduğunu görüyorsak ki görüyoruz da biz, bunların bazılarını denetime yazıyoruz. Gerçekten boşanıp boşanmadığını tespit ediyoruz. Eşinden ayrılmış, baba maaşına girenlere, zaman zaman ihbar ve şikayet olmadan da denetleme yapıyoruz. Hak sahibi olabilmesi için kızın çalışmaması, gelir aylık almaması, bir de evli olmaması gerekiyor. Kişi evlenmişse hiçbir şekilde babasından maaş alamaz. Gerçekten boşanmışsa ve bir iş yerinde çalışamıyorsa kanun o kız çocuğa maaş hakkı veriyor.

"Faiziyle beraber geri istiyoruz"

Erkeklerin babadan maaş alamadığını belirten Bakırcı, şu ifadeleri kullandı:

Erkeklerde 18 yaşına kadar ya da okuyorsa 25 yaşına kadar anneden veya babadan ölüm aylığı hakkı var. Kızlar, bekar kaldığı sürece, evlenip boşanıp bekar kaldığı sürece de babadan maaş alabilir. Eşinden boşanmış, anneden veya babadan maaş bağlanmış, daha sonra evlenmiş ama bu resmi değil; biz, orada SGK olarak devreye giremiyoruz. Gayriresmi evlenmişse maaş almaya devam ediyor, ama boşandığı eşiyle fiilen yaşama pozisyonu varsa ve anne yahut babadan ölüm aylığı almaya devam ediyorsa SGK o zaman devreye giriyor.

Aylık bağladığımız tarihten tespit edip kestiğimiz tarihe kadar olan bütün verilen maaşlarını faiziyle beraber istiyoruz. Kişiye borç çıkartıyoruz, ödeme yapmıyorsa hukuk birimimiz kanalıyla icra durumuyla tahsilat yönüne gidiyoruz. Şu anda böyle durumlar var. Tahsilatta zorluklar çekiyoruz. Kadınların üzerinde bir malvarlığı, gelir pozisyonu olmayınca, takip etmekle birlikte bekleyen alacaklarımız da çok oluyor. Yaptığımız tespitlerden sonra tekrar evlenenler oluyor. Veya boşandığı eşi öldükten sonra baba maaşına girebiliyorlar. O maaşa girdikleri zaman veya eşiyle tekrar evlendikleri zaman tahsilat gücümüz artıyor, oradaki maaşından borcumuzu kesmeye başlıyoruz.