Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak lanse edilen Sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı.

81 ilde 250 bin konutun yapılacağı projede, 2+1 evlerin ödeme fiyatları 2 bin 280 liradan, 3+1 evlerin ödeme fiyatları ise 3 bin 187 liradan başlayacak.

Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her geçen yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memuş maaş artış oranı dikkate alınarak "idarece" tespit edilen oranda arttırılacak.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bölümler Fakültesi İktisat Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Tahsin Bakıtaş'da TV264 ekranlarında yayınlanan, Sevde Erdem'in sunduğu Sabah Kahvesi programında, bu projeyi değerlendirdi.

Projenin seçim endeksli bir proje olduğunu söyleyen Bakırtaş, projenin tartışmaya açık olduğunu belirtti.

TOKİ'nin sayfasında sürekli proje ile ilgili değişiklik yapıldığını ifade eden Bakırtaş, "Aslında iyi bir proje olarak karşımıza çıkıyor, ama projenin içeriğine girip anlatılmaya başlandığında o proje olup olmadığı tartışmaya açık hala geliyor. Cumhurbaşkanı açıkladığında iyi bir proje olarak bakmıştım ama daha sonra TOKİ sayfasına girip okuyunca, sürekli onlarda da değişiklik olunca soru işaretleri oluştu. Baktığımız zaman 500 lira para başvurmak için vereceksiniz. Niye para verecek? Almayan arsada geri alacak ama konutta alacak mı almayacak mı oda belli değil. Bir piyango bileti alıp kura size çıkarsa şanslı oluyorsunuz, size çıkmazsa şansız oluyorsunuz." dedi.

RAKAMLAR SABİT KALMAYACAK
Ortalama rakamlar verildiğini söyleyen Bakırtaş, ''Rakamlar ilden ile değişecek, aslında burada tam rakamların belirlenmesi sözleşme imzaladığınız zaman ortaya çıkacak. Sözleşme imzalayacaksınız o rakamlarda sabit kalmayacak. Memur maaşına endeksli haline getirilmiş. Memur maaşları arttığı zaman oda artacak. Bunların kesin net olması gerekiyor. " şeklinde konuştu.

'YOKSUL KESİME UYGUN DEĞİL'
Projenin alelacele hazırlandığını belirten Bakırtaş, projenin yoksul kesime uygun olmadığını vurguladı.

Bakırtaş, "Bu zaten çok yoksul kesime uygun bir proje değil. sosyal proje dediğiniz proje aslında yoksul kesimi çokta karşılamıyor. yoksul kesim 5 bin 500 lira maaş alıyor. 5 bin 500 lirayla kira mı ödeyecek, barınacak, çocuğunu okutacak bir de 2 bin 280 lira ödeyecek. Bu asgari ücretli kesime uygun bir proje değil. " dedi.

VATANDAŞ BEKLESİN!
Vatandaşa çağrıda bulunan Prof. Dr. Bakırtaş, vatandaşın başvuru yapmak için acele etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakırtaş, "Vatandaş bence beklesin. Sabahtan akşama eğer TOKİ'nin sayfasında koşullar değişiyorsa bu proje henüz tam oturmamış bir proje olduğu ortaya çıkıyor. Bunun finansman modeli yok. finansman modelini oturtmaları lazım. Vatandaş birde gelirine baksın. Vatandaş bunu ödeyebilecek mi? Memur maaşı nispetinde geliri artacak mı ona baksın ." ifadelerini kullandı