Yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojileri, kişisel verilerin suistimaline açık olarak nitelendiriliyor. Kişisel veri konusunda eleştiri yağmuruna tutulan Microsoft, duyguları algılayabilen yüz tanıma teknolojisi için kararını açıkladı.

Microsoft, duyguları algılayabilen yüz tanıma projesini kapatacak
Microsoft tarafından geliştirilen projede yaş, cinsiyet ve saç gibi fiziksel detayların yanı sıra anlık duygu analizi de yapılabiliyor. Konu hakkında açıklama yapan şirket, bu tarz yapay zeka teknolojilerinin gizlilik sorunlarını gündeme getirdiğini ve ayrımcılık gibi suistimallere sebep olabileceğinin altını çizdi.

Duyguların tanımı konusunda henüz net bir fikir birliği bulunmuyor. Analistler, ifadeler ve duygular arasında genelleştirilmiş bir bağlantı kurmanın bir yöntemi olmadığını belirtiyor.

Microsoft ekosistemine yeni kayıt olan kullanıcılar, duyguları algılayabilen yüz tanıma teknolojisi erişimine sahip olamayacak. Mevcut kullanıcılar ise bu özellikleri 30 Haziran 2023 tarihine kadar kullanabilecek. Şirket, geliştirdiği teknolojiyi görme sorunu olan kişiler için Seeing AI benzeri kontrollü erişebilirlik araçlarında kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıllarda IBM, benzer sorunlar nedeniyle yüz tanıma teknolojisi projesinden vazgeçmişti. Geliştirdiği projenin kullanılırken insan haklarını ihlal edebileceğini belirten IBM, projeyi durdurma kararı aldı. Geleceğin teknolojisi olarak görülen yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojileri, insan hakları endişesiyle şirketler tarafından sonlandırılıyor.