Trabzon’da Forum AVM için yapılan düzenlemelerin kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle konu CHP’li Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu tarafından İdari Mahkemeye taşınmıştı. Mahkemenin istediği bilirkişi raporu Ortahisar belediyesinin aleyhine geldi.

Forum AVM yönetimine tepki gösterildi

Forum AVM’de yapılacak yeni otopark için restoranı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan esnaf Burak Tonyalı ise kararın bir bölümünü sosyal medya hesabından paylaşıp Ortahisar Belediyesine ve Forum AVM’nin yeni yönetimine tepki gösterdi.

ESNAFLAR VE YENİ SAHİPLERİ ARASINDA ANLAŞAMA SAĞLANAMADI

Esnaf Burak Tonyalı, şu ifadeleri kullandı: “Forum AVM satıldıktan sonra yeni sahipleri AVM’yi büyütmek için çaba içerisine girdiler. İlk etapta kiracılara var olan kiralarının kat kat üstünde (Yasal artıştan daha fazla) kira gönderip deneme yaptılar. Kiracılardan itiraz gelince yanlışlık oldu diyerek düzeltmeler yaptılar. AVM’yi büyütme işin içine girince haliyle siyasi güçlerini kullanmaya çalıştılar. Batı tarafındaki kısmı büyütebilmek için orada ki var olan otoparkı kapatıp , aşağı yukarı 8400m2 kapalı alan yaratıp kira geliri sağlayacaklar ancak bu inşaatın yapılabilmesi için kapattığı otopark hacmini tekrar yaratması ve ayrıca kapattığı m2 kadar otopark yaratması gerekiyor. Otopark yönetmeliğine göre her 40 m2 ye 1 araç. Bu sayıyı sağlayabilmek için de düşündüler. ‘Kuzey tarafındaki 2 işletmeyi çıkartırız oraya kapalı otopark yaparız. Üstüne de 250-300 m2’den 6 tane işletme yaparız.’ dediler. ‘Hem otopark işini çözeriz hem de 2 katlı 6 tane işletme yaparız kirayı da 2’ye katlarız.’ diye düşündüler yöneticileri geldi konuştuk, ‘Ne istiyorsunuz, elimizi taşın altına koyalım.’ dedik. Dediler ki: ‘Sizi 4-5 ay çıkartacağız hızlı bir şekilde inşaatı yapacağız. Yine devam edeceksiniz.’ ‘Peki 4-5 ay diyorsunuz , buradaki dekor çöp olacak, buranın sökülmesi bir masraf, buradan çıkan eşyanın dekorun %80 kullanılmayacak, yeni vereceğiniz yerin metrekaresi bize göre yeterli değil, biz bu m2 ile girdik buraya, buranın taşınması depolanması bir  masraf, yeni yerin dekoru olacak bir masraf, bu işletmenin giderleri var, burada çalışan personel var ve yeni yeri aynı kira katsayısı ile mi vereceksiniz?’ dedik. ‘Sözleşmemiz devam ediyor çünkü bize herhangi bir bütçe verecek misiniz?’ diye sorduk. Tabii ki ‘Hayır. Size yeni yüzüyle vereceğiz.’ dediler. Tabii ki biz de kabul etmedik. Kayseri ticareti normal…” ifadelerini kullandı.

BELEDİYENİN TARAF OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ

Tabii projelerini yaparak siyasi güçleri olduğu için hemen Ortahisar Belediyesine sundular. Belediyeye gittik, ‘Biz burada yerel işletmeyiz. Bu adamlar yatırımcı olarak dışardan geldi. Bizim belediyemiz olarak bizim haklarımızı koruyun. Burada haksız hukuksuz bir şey varsa izin vermeyin ama hakları varsa tabii ki yapacaklar. Yapacak bir şey yok adam para verip almış.’ dedik.  Sonuçta bizi de çıkarması için tahliye davası açması gerekiyor çıkarmadan çivi çakamaz. Belediyedeki isim vermek istemiyorum yetkili mercidekiler, ‘ Adamın hakkı yapabilir inceledik.’ dediler. Biz de dedik bu meclisten geçecek madem bizim için bunu 1-2 ay geciktirin.  Hakkını yemeyeyim Başkan Ahmet Metin Genç 1 ay attı öteledi, ben biraz daha atalım dedim ancak Başkan’a baskı geldiği belliydi. Kayserili siyasilerden yerel yönetimlerden sorumlu Kayserili vs. arayanlar olmuş. Başkan şunu diyemedi: ‘Bunlar benim bölgemin esnafı adamların hakkını ver.’

BELEDİYE TARAFINDAN MAKYAJLANDIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Tabii haliyle  daha  geciktirilmedi. Acele bir şekilde meclisten oy çokluğuyla geçti. Bizde gittik izledik Başkan meclise gelmedi. Muhalefet üyelerinin baskısı ile 2 kat işletme 1 kata indi, ayrıca otopark olur olmaz tartışılırken prefabrik yapsın beton yapmasın denildi.  Belediye sanki kendi yeri gibi o kadar karar geçsin diye çabaladı ki enteresan. ‘Kamu yararı vardır’ denildi ayrıca otopark ücretsiz olsun gibi makyajlandı. AVM’nin büyümesinden dolayı ihtiyaç duyulan otopark nasıl kamu yararı oluyor anlaşılması imkansız. Bu tamamen AVM yararına yapılıyor. Aslına bakarsanız büyüttüğü tarafı yapabilmesi ve yapı kullanma alabilmesi için 190 araçlık otopark ihtiyacı var. Buna kamu yararına deniliyor. Adam otopark sayısını çözemezse ruhsat alamıyor. Belediye de bunu vermek için makyajlıyor.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ CÜNEYT ZORLU KONUYU YARGIYA TAŞIDI

Sonra öğreniyoruz ki bunların tamamen hepsi kanuna aykırı ve hukuksuz tamamen siyasi baskılarla tolerans tanın işler. Nasıl mı? Bizim olduğumuz parsel kıyı kanuna giriyor ayrıca günü birlik tesis alanı… Belediye kendi plan notunu da çöpe atıyor. Ardından belediye imar komisyonu keşif yapıyor ve bir kişi karşı oy veriyor. Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu. Karşı oy gerekçesi; kıyı kanununa aykırı olması, ayrıca günübirlik tesis alanında betonarme imalat ve bodrum yapamayacağından dolayı 1 ret oyu veriyor. Rapor oy çokluğu ile geçiyor. İşi tabii irdeliyoruz öğrendikçe öğreniyoruz.  CHP’li Cüneyt Zorlu konuyu İdari Mahkemeye taşıyor ve yürütmeyi durdurma kararı ve iptal davası açıyor. Her iki tarafta savunma yapıyor. Mahkeme bilirkişiden rapor istiyor, 30 gün sonra gayet net 18 sayfalık bir bilirkişi raporu geliyor.

CÜNEYT ZORLU'DAN İLK AÇIKLAMA

Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu, karara ilişkin ilk açıklamayı yaptı: 'Kentimizde yapılan siyasi korumacılık örneği olan bu imar oyunlarını engellemek için mahkemeye başvurdum.  Ama rant uğruna Trabzon'da Trabzon'lu esnaf mağdur ediliyor.' ifadelerini kullandı.

Ekran Resmi 2023-04-15 09.34.16

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA BELEDİYE ALEYHİNE İFADELER VAR

3 tane konusunda uzman bilirkişi de belediye aleyhine gayet net ve açık ifadelerle rapor veriyor ve sadece otopark konusu değil AVM’nin verdiği projenin bile metrekaresinin fazla olduğunu söylüyor. Bırakın kapalı otoparkı açık otopark bile yapılamayacağını söylüyor.  Hepsini değil ilk ve son sayfasını paylaşıyorum ve soruyorum hani her şey kanuni hukuka uygun yasaldı? Bu mudur sizin kendi memleketinizdeki esnafa karşı dik duruşunuz, savunuculuğunuz, siz oyu Trabzon’dan almadınız mı? Bu onayı bunca hukuksuz gayri yasal durum varken neden geçirdiniz ve geçirmek için kendinizi parçaladınız sebebi nedir ? Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını bu raporla verdiği zaman yukarıdaki batı tarafında kapattığı inşaattan dolayı verdiği otopark taahhüdü boşa düşecek o inşaatı devam ettirecek misiniz bekletecek misiniz? Bunlara izin verilmesinin sebebi nedir, ne olabilir? Şaibeleri açığa çıkartmanız gerekiyor. Bekliyoruz.”

Günebakış