İlk doz aşısını yaptırmış olan 50 yaş üstü vatandaşlar ve sağlık çalışanları için üçüncü doz aşılama bugün itibari ile başladı. İşte üçüncü doz aşı ile bilinmesi gerekenler...

Dün Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklama bizzat yapıldı. Koca, "İki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile 3. Doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir." açıklamasını yaptı. 3. doz aşı için 'hatırlatma aşısı' ifadesini kullandı.

3. doz Hatırlatma aşısı, 50 yaş ve üzeri vatandaşlar ve sağlık çalışanlarının randevu alabilmesi için sisteme tanımlandı.

Üçüncü doz aşı vurulmak isteyen vatandaşların bilmesi gereken en önemli detaylardan biri ise, aynı aşıdan olma zorunluluğunun ortadan kalkması.

Aşılarda belli bir süre sonra koruyuculuk oranının düşmesi sebebiyle, azalan antikor oranını yeniden arttırmak ve eski seviyesine ulaştırmak için hatırlatma denilen 'rapel' dozu olarak adlandırılan aşılar vuruluyor.Covid-19'a karşı antikorun tam manasıyla etkili olabilmesi için belirli aralıklarla iki doz aşı vurulurken, aşının oluşturduğu antikorun 6 ay sonra etkisini azaltması nedeniyle hatırlatma olarak üçüncü doz öneriliyor.

Bir diğer merak edilen konu ise vatandaşların hangi aşıdan vurulacağı oldu. Üçüncü doz aşının hangi aşı olacağı ile ilgili herhangi bir kısıtlama veya öncelik getirilmedi. Bu sebeple vatandaşlar ilk iki dozu hangi aşıdan olursa olsunlar, üçüncü dozu istedikleri aşıdan olabilecekler.

Üçüncü doz aşıyı nasıl olabilirim sorusu da vatandaşlarına merak ettiği bir diğer soru oldu. Vatandaşlar üçüncü doz aşısına ilişkin durumu e-Nabız sisteminden ya da 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebilecek. Aşı randevusu için de MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi), e-Nabız veya Alo 182 üzerinden randevu alabilecek ve randevu saatinde sağlık kuruluşuna giderek aşısını olabilecek.

Covid-19 geçirenlerin aşıları ne zaman olacak?

Bilim Kurulu'nun dün yapılan toplantısında 'Covid-19 geçirenlerin ne zaman aşı olabilecekleri' konusuna ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda hastalığın üzerinden 6 ay geçrikten sonra aşı hakkı tanımlaması uygulamasında değişikliğe gidildi. Buna göre, hastalığı geçirmiş olan vatandaşlar hatırlatma dozu olarak hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra aşı olabilecek.

Ayrıca BioNTech aşısının ilk dozunu olan vatandaşlar, ikinci dozunu 4 hafta sonra olacak şekilde randevu alabilecekler.