Haberlobi - Spor Servisi // Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluğa ulaşan Trabzonspor'da Teknik Direktör Abdullah Avcı, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

TSYD binasında basın toplantısı düzenleyen deneyimli teknik adam, takım planlamasının hazır olduğunu ve organizasyon anlamında daha büyük işler yapılacağını anlattı.

Trabzonspor'un SWOT analizini çıkardım
"Geldiğimizde yarışırken, bir oyun organizasyonu oluşturmaya çalışırken, aynı zamanda da bu senenin planlarını yapmaya başlamıştık. Trabzon'un genetiğinde yarışmak vardır; hazırlık maçı dahi olsa kazanmak ister. Bir yandan Trabzonspor için yaptığı transfer görüşmelerini sürdürürken ve takım hakkında bir SWOT analizi yapıp güçlü ve zayıf yanlarını başkana sunmuştum. Ligin 7. haftasından sonra milli aranın ardından göreve başladım. Bir teknik analizdi benim Trabzonspor'a yaptığım. Oyunun güçlü yanlarına odaklandığımızda oyuncu grubu buna olumlu bir yanıt verdi. Neredeyse 7'de 7 yaparak yarışın içerisine giriyorduk. Uzun süredir zirvede yarışan bir teknik adam olarak Trabzonspor'un neler ihtiyacı olduğunu tespit ederek yola çıktık."

Sezona diğer takımlardan daha hazır başladıklarını ifade eden Avcı, "Özellikle takımların kamp programlarının, transferlerinin daha belli olmadığı bir süreçte biz çok erkenden sezon başı kampına 3 ay kala bütün programlarımızı yapmıştık. Sezona erken başlamak, sonuç almak, sezonun büyük bölümünde rakiplerini yaklaştırmadan, oyunun her yönünün oynarak geçirdik. Mekanizmalarda çok değişiklikler yaşadık. Solbekte 9 oyuncu kullandık, Marek'i uzun bir süre kullanamadık, sağbeki kaybettik ama organizasyonumuz bizi ayakta tuttu." ifadelerini kullandı.

abdullah-avcı-1000x700

Daha büyük organizasyonlara ihtiyacımız var
"Bunu daha iyi hale getirebilmek için daha büyük organizasyonlara ihtiyacımız var. Şampiyonluk bir sonuç. Şampiyonluktan sonraki yarış daha büyük organizasyon içine girmemizi ve büyümemizi gerektiriyor. Daha iyi oyunlarla uluslararası maçlara gidebilmemiz için buranın daha büyük bir organizasyona ihtiyacı var. Umarım bu da zaman içerisinde gerçekleşir. Sabah ekiple beraber tesislere gidiyorum, akşama kadar oradayım. Profesyoneller var, ekipte görev tanımları var. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ama desteklerinizi biliyorum. Bu duyguyu hep beraber yaşadık. Hepinize teşekkür ediyorum."

Organizasyonlar profesyoneller tarafından yapılıyor
"Dünyada elit kulüplerin organizasyonları profesyoneller tarafından sağlıklı bir şekilde yapılıyor. Ben bu işin tamamen profesyoneller tarafından yapılmasını bir teknik direktörle de bunun denetlenmesi görüşündeyim. Kulüpleri de başkanlar, yöneticiler, gerektiği şekilde temsil etmeliler ama işler profesyoneller tarafından idare edilir. Burası da büyük bir camia ve organizasyonu her seferinde büyütmeye ihtiyacı var. Altyapı organizasyonu, eğitim amaçlı yapılacak yatırımlar, tesisin içerisi, pilot takım, genç oyuncuların içeride ve dışarıda kullanımı, antrenman sahasının zemini, beslenmesi, antrenörün eğitimi, teknoloji ile ilgili yapılması gerektiğini yönetimle paylaştım. Onlar da bunlarla ilgili çalışmalar yapıyor. Şampiyonluk sonuçtur ama organizasyonu geliştirmelisiniz. Dokunduğumuz heryeri geliştirmeye çalışıyoruz."

abdullah-avcı-1000x700-1

Bu şehrin enerjisini pozitife çevirmeliyiz
"Hep sonuç odaklı bakıyoruz ama bu şehrin çok büyük bir enerjisi var. Biz bu enerjiyi pozitife çevirmeliyiz. Taraftarımızın sene boyunca çok ciddi destekleri oldu. Kimseyle kavga etmeyen rakibine, hakeme saygı gösteren, taraftara saygı gösteren kültürü oluşturmalıyız. Geri kalanı bizim işimiz. Onun dışındaki sahanın içerisi benim ve ekibimin bileceği iş. Dışarıdaki senaryo ne olursa olsun, her zaman güçlü oyunlarla ve iyi oyuncularla oynanan takımı yaratmak bizim işimiz."

Mevcut kadroya dokunuşlarla oyunu daha iyi hale getireceğiz
"Trabzon'un genetiğinde yarışmak vardır. Bugün şampiyon olduk. Şuan itibari ile önümüzde Şampiyonlar Ligi play-off turu gözüküyor. Bunun ilerisindeki süreç bizi nereye sürükleyecek bilemiyoruz. Mevcut kadronun üzerinden doğru dokunuşlar yapıp, oyunumuzu daha iyi hale getirip, daha iyi sonuçlar almalıyız. Bu sezon rakiplere çok uzak gittik, çok yaklaştırmadık. Seneye böyle olacağının garantisi yok. Daha birbirine sık yarışlar olabilir. Oyun içinde de kavganın değil, saygının içinde kalıp; oyunu güçlü hale getirip yolumuza devam etmek istiyoruz."

abdullah-avcı-1000x700-2

Trabzonspor'un sezon başı planlamalarını hazır
"Trabzonspor'un hangi tarihte sezona başlayacağı, hangi hazırlık maçlarını hangi tarihte oynayacağı, kampın hangi tarihte başlayacağı, transferde nerelere dokunacağının hepsinin hazırlıkları yapıldı. Yarışmak kolay değil. Yarışırken, duygular inişli çıkışlı oluyor. Kulübümüzün bütçesi dahilinde transferleri de gerçekleştireceğiz. Bir çok şeyin adımını içimizde, izleme komitesi ile çalışarak, başkan ve Ertuğrul Bey ile atıyoruz. Hızla mesafe kat ediyoruz. Mevcut kadromuz iyi, bunların üzerine neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz. Sezon başı planlamalarımız hazır."

Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ndeki ofisi ile ilgili konuşan deneyimli teknik adam, "Ben organizasyon ve düzen adamıyım. Tesislere geldiğimde o oda eski başkan odasıydı. Sonuç alınca orayı daha modern hale getirdik. Burası benim değil, Trabzonspor teknik direktörünün odası. Benden önce teknik direktör çalıştı; benden sonra da çalışacak ve o ofisi kullanacak. Orada Trabzonspor'un tarihi var, Trabzonspor ile ilgili çıkan kitaplar var, Trabzonspor'a hizmet etmiş adamların resimleri var, alınan şampiyonlukların takım posterleri var, kupalarımız var. Teknolojinin olduğu, sıcak ve deniz manzaralı bir ofisimiz var." dedi.

abdullah-avcı-1000x700-2-1

Uygun profilli oyuncularla yeni organizasyonlar çalışacağız
"Geçen sezon sonuca odaklı giderken, bazen oyuncu bazense rakibe göre oyun değişiklikleri yapmıştık. Yaptıklarımız var, yapamadıklarımız var, tespit ettiklerimiz var, çalışmadığımız için uygulamadıklarımız var. Onun için bunların üzerinde oyunu daha akıcı hale getirecek durumu oluşturmam lazım. Buna göre de oyuncu profili lazım. Savunmanın merkezinde çok değişikliklerimiz oldu. Vitor sezonu kapattı, Ahmetcan gibi bir oyuncu çıktı. Sol stoperimi sağ ayaklı kullanmak zorunda kaldım. Bunların çom detayları var. Açısı daraldı, ama bunun bize çok faydası da oldu; ona göre oyun planı çıkarttık. Oyun ezberlerimiz ve çok tekrarlarımız var. Oyunda bazen yapmadığımız ve yapmamız gereken şeyler var; ona göre oyuncuları aldıktan sonra o konuda ben sezon başında çalışmaya başlayacağım."

Buranın tarihinde yer almak güzel bir duygu
"Teknik direktörlük bir sorumluluk; Trabzon'da teknik direktörlük yapmak daha büyük bir sorumluluk. İlk geldiğimde müze gezdiğimde kupaları gördüm ve 'Burada olmak istiyorum. İnşallah bana nasip olur' dedim. Çok uzun sürmeden nasip etti. Buraya geldiğim gün Özkan Sümer beni aradı. Zaten beni iki kere buraya teknik direktör olarak istemişti. Her seminerde onunla karşılaşırdık; Allah rahmet eylesin. Ahmet Suat Özyazıcı ile daha evvelden tanışmıştım; ona da ziyarette bulundum. Böyle büyük bir kulübün tarihinde yer almak hakikatten güzel bir duygu. Bu beni son derece mutlu ve motive ediyor. İşime odaklanarak yapmaya devam edeceğim; daha iyisini yapmaya çalışacağız. Umarım bunun üzerine koyarak devam ederiz."

kasket-abdullah-avcı-1000x700

Adana Demirspor maçınınilk yarısı inanılmazdı
'Bu sezon takımın en iyi ve en kötü oynadığını düşündüğünüz maç var mı?' sorusuna Avcı, "Skoru alabilmek için bazen hücum, bazen savunma bazen de geçiş oyunu dedim. Ama işin temelinde takımın savunması sağlamsa bu sizi her zaman ayakta tutar. Parça parça oynadığımız iyi maçlar vardı. Çok olumsuz maçlar oynamadık; çok olumlu maçlar da oynamadık ama hep bir standartımız vardı ve onun karşılığını aldık. Oyunların parça parça bölümlerini sayabilirim ama tek bir maç sayamam. Adana Demirspor maçının ilk yarısı inanılmaz bir maçtı. Rakibin kendi hocası 'kafamızı kaldıramadık' dedi. O maçın ilk yarısı başka ikinci yarısı başka." ifadelerini kullandı.

Mekanizma bozulunca sonuçlar dalgalı oldu
"Son haftalarda bir düşüş olduğunu düşünmüyorum. Sakatlıklardan dolayı mekanizmalardan çok oynadığınızda oyunda tıkanıklıklar olabiliyor. En son Bruno Peres gitti. Dorukhan'ı önce sağbeke, sonra stopere, sonra orta sahaya alıyorum. Bu mekanizmanın bozulduğu yerde sonuçların dalgalı olması da gayet normal. Savunma organizasyonumuz ayakta olduğu için mağlubiyetler yaşamadık. Akan oyunda Uğurcan Çakır da iyi performanslar sergiledi. Hiçbir takım devamlı kazanarak gitmez. Bunu City'de de Bayern Münih'te de görüyorsunuz. Bu oyun artık böyle bir oyun değil. Trabzon gibi oynamanın güncel oyunda karşılığı başka bir şey olmalı artık."

egemen-korkmaz-abdullah-avcı-1000x700

Vitor Hugo ve Djaniny gitmek istedi; karşısında durdum"
"Mukavelesi devam edip ayrılmak isteyenler de olabiliyor. Bazen oyuncuların sorunları olabiliyor, değişik ülkelerden geliyorlar, çocuklarının okul problemi olabiliyor, başka ülkeye gitmek isteyebiliyor, transfer teklifleri de gelebiliyor. Burada senin oyuncu hakkında ne düşündüğünü samimi bir şekilde anlatman gerekir. İki oyuncu ile sezon başında Riva'da bu konu ile ilgili net bir şekilde, 6 ay oynadığım oyuncuların 'gitmek istiyorum'unun karşısında durdum. Çünkü benim 6 ay oyuncu ile tekrarlarım var. Gelen yeni oyuncuyla 6 ay daha kaybedemem. Bunu anlattık, sorunlara çözüm bulmaya çalıştık. O oyuncular bugün dediler ki, "Bu duyguyu da yaşadığımız için teşekkür ederiz." Bu oyuncuların biri Djaniny diğeri Vitor Hugo'ydu. Vitor sakatlandıktan sonra 'Ben geleceğim, şampiyonluk günü orada oynayacağım' dedi ve erken geldi. Bunu iletişim ve sevgiyle yapabilirsiniz. Bugün ise böyle birşey yok, herkes çok mutlu."

vitor-hugo-1000x700

Sezon sonu sözleşmesi sona erecek olan Anthony Nwakaeme ile ilgili konuşan Avcı, "Nwakaeme ile 18 aydır beraberiz. Yazın sezon başlamadan onunla evde toplantı yapmıştım. Çok seviyorum; onun da duyguları aynı şekilde. Mukavelesi bitiyordu. Ben onun devam etmesinden yana olduğumu söyledim; o da aynı şekilde. Bundan sonrasını başkan, yönetim kurulu ve onların arasındaki görüşmeler belirleyecek. Buraya çok önemli hizmetleri var. İnsani olarak da çok seviyorum. Süreç yönetim ile Anthony arasında devam ediyor." dedi.

anthony-nwakaeme-1000x700-5

Başakşehir'de deneyim kazandım
"Hayat hergün yeni bir deneyim kazandırıyor. Başakşehir döneminde içerde yaşadıklarım da var. Demba Ba var gibi gözüküyordu ama aslında yoktu. Sakatlığı sebebiyle operasyona gitmişti. Adebayor'u da sistem üzerinde kullanamamıştık; biz de Robinho ile oynuyorduk ama bütün istatiksel rekorları kıran iki sene olmuştu. Her türlü istatiksel rekoru kırdık; sadece diğerlerinden daha az gol attık. O gün yaşadığımız deneyimler, oyuncu kalitesi ve rekabetini önemli kıldı. Bugün yaşadığımız sakatlıklarda o deneyimim olmasaydı çok sıkıntılar yaşardık. Dorukhan 3-4 yerde oynayabiliyor. Devre arası 13 puan önde olmamıza rağmen Edin Visca transferinde ısrar ettim. Kaliteli rekabet sayısal olarak önde tutabiliyor, oyuncu performansını arttırabiliyor. Samimi, dürüst ve iletişime açık bir ortam var ise oyuncunun performansı artar."

"Güncel oyun diye bir şey var. Bazen hücum bazen savunma. Değişime çok açık bir insanım. Bazen çok ısrar ettiğim konulardan sonra vazgeçebiliyorum. Onu oyuncu, oyun ve rakip belirliyor. Sabit bir şeyin üzerinden dümdüz gidemiyorsunuz."

Yukatel Kayserispor maçında taraftarların sahaya yabancı madde atması konusu ile ilgili, "Abdullah Avcı 18 aydır sahanın dışına hiç çıkmadı ve bundan sonra da çıkmayacak. Sağduyulu, saygının olduğu, demeçlerini bu şekilde vermeye çalışacağım ve bu duruşumu değiştirmeyeceğim. Saygı ve iletişimle bu oyunu daha ileriye taşıyabiliriz. Oyunlar 24 saat sonra bitiyor. Bu konuşulanların hiçbirine girmeyeceğim. Ben Trabzonspor'da örnek olmaya devam edeceğim." dedi.

Takımda kiralık olarak forma giyen oyuncularla ilgili verilen kararın sezon sonu açıklanacağını söyleyen Avcı, "Bizde Denswil ve Puchacz kiralık olarak forma giyiyor. Onların değerlendirmesini yaptık, lig bitsin değerlendirmemizi duyarsınız." dedi.

stefano-denswil-1000x700

Trabzon'da yaşadığı komik bir olay anlatan Abdullah Avcı şu ifadeleri kullandı:

"Roma maçı ile Sivasspor maçının arasında eşim ve çocuklarım gelmişti. Çocuklarım gezmek istediler, bizde Çal Mağarası'na gittik. 50-60 metre mağarada gittik. Karanlıktı ve maskeliydik. Birisi yandan yandan baktı 'Sen misin' dedi. Bende 'benim' dedim. Dövüyor mu seviyor mu anlamadım. Bir Trabzonsporluluğunu anlatıyor, inanılmaz derecede; bir de bana olan sevgisini anlattı. Resim çektirebilir miyiz dedi, çektirdik. 'Hocam bir şey soracağım' dedi. 'Sor' dedim. 'Bu Berat'ın yanı biraz boş kalmıyor mu' dedi. 'Hocam bizde böyleyiz ne yapacaksın' dedi bana ben de 'Merak etme, o konuda çalışıyorum' dedim.

Sağ stoper ve solbek önceliğimiz var
"Mevkilerle ilgili tespitlerimiz var. Geçen sezonun en iyi savunma tandeminde oynayan sağ stoperimizin çarpraz bağları koptu. Çok ciddi bir sakatlık oldu. Orada Ahmetcan'ı kullandık. Sağ stoper ihtiyacımız var. Bruno Peres'in sağlık durumuna göre sağbek ve 8 tane solbek denediğimiz solbek ihtiyacımız var. Abdülkadir Ömür'ü bile bir maç solbek kullandım. Özellikle bu iki mevki bizim önceliğimiz. Ondan sonra gitmek isteyen, gelmek isteyen olabiliyor, fırsatlar çıkabiliyor. İhsan Hoca ile hergün konuşuyor. Burası büyük bir kulüp; onun için burada herkes olmak ister"

Şampiyonlar Ligi çok önemli
Şampiyonlar Ligi organizasyonların en büyüğü. Roma Teknik Direktörü Jose Mourinho'da, 'Bu takım buranın takımı değil' ifadesini kullanmıştı; bence bu çok değerli. Bugün Roma final oynuyor. Biz bu maçları çok iyi oynadık. Oralar farklı bir deneyim. Onlara da başarılar diliyoruz.