Haberlobi - Haber Servisi // Yaklaşık 5 yıldır Sudan'da büyükelçilik görevini yürüten Hartum Büyükelçisi Dr. İrfan Neziroğlu, görevini tamamladı. Neziroğlu'na, düzenlenen veda töreninde Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Buhran tarafından Sudan’ın en büyük nişanı olan 1. derece El Nileyn nişanı verildi.

Sudan'dan mutlu olarak ayrılacağını belirten Neziroğlu, "Sizlerle geçirdiğim 5 güzel yılın ardından bu gece Sudan'dan ayrılıyorum. Bu nişan benim için onur ama onur ama en büyük onur kalbinizde yer edinmek. Sizleri asla unutmayacağım" dedi.

'Sudan'dan ayrıldığımız için hüzünlüyüz'
Görev süresi sonunda Sudan’da yaptıklarını da aktaran Neziroğlu, "Ailem ve ben Sudan'da muhteşem zamanlar geçirdik. Sudan'ı sevgiyle tanıttık ve bugün burada hüzünlüyüz. Sudan'a belki de en zor döneminde geldik ama yine de işimizi mutlulukla, sevgiyle yerine getirmemizi sağlayan güzel insanlarını sevdik. Sudan'daki görevim boyunca evlilik ve yetim etkinliklerine katıldık, popüler maçların yanı sıra resmi maçlarda da bulunduk, çocuk, genç, kadın, sanatçı, gazeteci, akademisyen, işadamlarıyla buluştuk, birçok turistik bölgeyi gezdik, Sudan'da peygamberin doğumunun eşsiz kutlamalarını ziyaret ettik. Geleneksel Sudan yemekleriyle doyasıya eğlendik,  Ramazan geceleri ve çivit seanslarına şahit olduk. Sudan ve Türkiye arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştık, birçok insani ve sosyal etkinlik gerçekleştirdik, toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştık, her bireyin hayatına dokunmaya çalıştık. Sudan'ın Türk hükümetinin hibe programındaki payını artırmak için çalışırken, her Türk şehrinde ya da üniversitesinde Sudanlı bir öğrenci bulduk." ifadelerini kullandı.

irfan-neziroğlu-1000x700

'Sudan zengin bir ülke'
"Türkiye ve Sudan arasındaki kardeşlik ilişkilerini güçlendirmek için farklı dokunuşlarımız oldu, iki ülke arasındaki karşılıklı resmi ziyaretler arttıkça, Türk ve Sudanlı popüler insanlar birbirini yakından tanıdı. Afrika'daki ilk Türk bankası olan Hartum'daki kültür bankası ve ek olarak Nyala Sudan Türk Eğitim Araştırma Hastanesi'ne, Nyala'da Bilim Üniversitesi Türk Sağlık Merkezi şubesini açtık. Sudan çok zengin bir ülke, Sudan'ın en büyük kaynağı paha biçilemez gençlik serveti ve geleceği parlak olacak inşallah. Çok güzel anılar biriktirdik, çok dost biriktirdik, ayrılacağız ama Sudan hep kalbimizde. Sudan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerini güçlendirmek için yaşadığımız sürece her zaman çalışmaya devam edeceğiz. Allah Sudan ve halkını korusun. Türkiye ve Sudan'ın güçlü kardeşlik ilişkileri devam ediyor"