Selam uzun bir aradan sonra yine birlikteyiz.

Geçirmiş olduğum gebelik ve doğumun zor şartlarından ötürü sizlerden biraz uzak kaldım ama bunu telafi etmek ve kendimi affetmek niyetindeyim.Öncelikle beslenme yazımın devamını bitirip sonrasında bilhassa bayanların dikkatini çekecek konularla birlikte olacağız. Lafı uzatmadan başlayalım.

SEBZE,MEYVE,VİTAMİN,KURUYEMİŞ ve BAHARATLAR:

-Bol taze sebze meyve yenmelidir.
-Sebzeler daha çok taze tüketilmelidir(özellikle salata tarzında).Koyu yeşil yapraklılar çok önemlidir.
-Doğal yetiştikleri için yabani otlar(ebegümeci,kuzukulağı,ısırgan otu,semizotu,labada,vb)mükemmeldir.Semizotu en önemli omega-3 kaynağıdır.
-Patates yüksek şeker barındırdığı için az tüketilmelidir.Kızartmasını demiyorum bile.
-Baharatların küflü olmamasına dikkat edilmelidir. bununla birlikte zerdeçal,kimyon,karabiber,tarçın,kişniş,kırmızı biber,karanfil,zencefil,nane,kakule,susam,safran,kafur,meyankökü,hardal,demirhindi,biberiye,çörekotu gibi baharatların kullanılmasının kronik hastalıkların korunmasında önmeli rolleri vardır.
-Sarımsak en önemli antioksidan içeren yiyeceklerden biridir.Her gün en az 2 diş ezilerek yenmelidir(1 saat içinde tüketilmeli).Soğanda en az sarımsak kadar değerlidir.
-Az şekerli meyveler tüketilmelidir.
-Nohut,fasülye,mercimek,bezelye,börülce vb.haftada 2-3 kereden fazla yenmemelidir.Baklagiller 8 ya da 12 saatte bir suyu değiştirilmek üzere 48-72 saat suda bekletilmeli ve ağır ateşte(mümkünse güveçte)pişirilmeli.
-Ceviz, fındık, fıstık,ayçiçeği,Antep fıstığı,kabak çekirdeği,badem ,vb. kabuklu yemişler yenilebilir;Ceviz omega-3 zenginidir.Günde 1-2 avuç yenilebilir.

PROBİYOTİKLER

-Kefir, yoğurt, turşu,sirke,nar ekşisi ve boza gibi probiyetiklerden (faydalı mikroplar) zengin gıdaları sofranızdan eksik etmeyiniz.

ÇAY-KAHVE-MEŞRUBAT

 -Tüm çay çeşitleri çok yararlıdır ,fakat şekersiz içilmelidir. Çaylar 5-10 dk demlendikten sonra içilmelidir.
-Kahve,neslahve,kapüçüno büyük ölçüde yasaktır.Günde 1-2 fincan Türk kahvesi tüketilebilir.
-Tüm sanayi tipi meşrubatlar yasaktır.Evde yapılan taze meyve suyu( posası ile birlikte) içilebilir.Enerji içecekleri kullanılmamalıdır.Meşrubat olarak ayran,kefir,boza,şalgam suyu veya meyankökü şerbeti içilebilir.

SU

-Günde mutlaka 6-8 bardak su içilmelidir.
-Meyve suyu,meşrubat,gazoz,bira,şekerli çay gibi sıvılar yoğun karbonhidrat içerikleri nedeni ile su ihtiyacını arttırırlar.Şekersiz çay ve kısmen ayran,kefir gibi fermente içecekler, sıvı ihtiyacını arttırmadığı gibi,sıvı ihtiyacını karşılar.
-İdrarınız koyu ise yeteri kadar su içmiyorsunuz demektir.
-İçtiğiniz su aşırı soğuk olmasın.
-İçme suyu olarak ilk seçenek çeşitli minerallerden zengin olan doğal kaynak sularıdır.İşlenmiş sofra suları kaynak suyu değil,işlenmiş kuyu suyudur.Mecbur kalmadıkça içmeyin.
-Sulara ağır metal ve toksinler bulaşmış olabilir.Eğer gerekli tahliller yapılmamışsa suyunuzu filtreden geçirin.Eğer bunlar olmuyorsa kerhen işlenmiş suları kullanabilirsiniz.
-Gerçek kaynak suları içiminin güzelliğinden anlaşılabilir.
-Şebeke suyunu mümkünse içmeyin( klorlu)Klor,mikropları öldürmek için suya konulur.Fakat kanserde yapabilir.Filtre edilmiş şebeke suyu içilebilir.
-Şebeke suyunu musluktan aldıktan sonra en az bir saat dinlendirirseniz kloru uçar ve içilebilir.
-Yemekle birlikte su içmeyin,çünkü su sindirim sıvılarını seyrelterek etkilerini azaltır.Yemekten yarım saat önce veya sonra su içebilirsiniz.Uykudan önce bir yada iki bardak su içilmelidir.
-Suyu oyakta değil oturarak için.
-Maden suyu faydalıdır.Soda ise gazlı bir suni içecektir.

-Spor esnasında maden suyu tüketmek antrenmanda gözle görülür bir şekilde performans arttırır.

Evet baştada dediğim gibi beslenme konusu çok derin bir konu elimden geldiğince kısa ve öz tuttum. Dilerimki bu bilgileri okuyup hayatınızda uygulayarak fayda sağlayabilirsiniz.

Sağlıkla kalmanızı dilerim…