Esnafımıza Sözümdü Şimdi Yerine Getiriyorum;
 
Bizler gazeteciler olarak çok geziyor ,çok insanla görüşüyoruz.Pandemi sebebiyle eskisi kadar bunları yapamasakta sağolsun halkımız bizleri bırakmıyor.Caddede yürürken kamera gören,bir mikrofon gören veya gazeteci olduğumuzu bilen esnaf yakamıza yapışıyor.
 
Sesimizi duyurun diyorlar yazıyoruz diyoruz 'BATIYORUZ' diyorlar.Kaç esnafı bu iş düzelecek diye teselli ettiğimi inanın bilmiyorum. Esnaf destek yok dediğinde onlara hükümetin verdiği desteklerden bahsedip hatırlatmak istedim bana kızdılar aslında maksadım onları kızdırmak değil haberleri olmayacağını düşünerekten yardımcı olmaktı.Esnaf ''Bahsettiğiniz krediyi kimlerin aldığı ortada.Takıntısı olmayan temiz sicilliler aldı durumum olsa ödemelerimi yapabilsem salakmıyım kredi çekiyim' dedi ve ekledi 'İçim acıyor o paraları alanlar gidip mal alıp kdv üreteceğine durumdan faydalanıp Altın-Döviz aldılar sonra karşımıza geçip şu kadar kazandım bu kadar kar ettim diye böbürlendiler'' dedi.
 
EN BÜYÜK YÜK KİRA
 
Esnafın ençok yakındığı şey kiralar dükkan sahipleri bu süreçde çok acımasız davranmış ve kiraları aynı şekilde istemiş hatta bazı esnafların çıkarılma ile tehdit edildiğinide duydum.Sadece bir esnaf esnek hesaptan para çekip kirayı yatırdığını dükkan sahibinin kirayı geri havale edip 'Dükkanın kapalı paraya ihtiyacın vardır bu durum bitene kadar birbirimizi idare ederiz bana kira yatırma' demiş o kadar... Ne diyelim 'HELAL OLSUN' dedik.
 
Mevcut dönemde iş olmaması nedeniyle,kapanmalarında verdiği rahatsızlıklar piyasa ortamını iyice bozmuş esnafda siftesiz günlerine haftalar derken ayları eklemiş.
 
Esnaf  'Dolmuş parasını çıkarsak dua ediyoruz' diyor
Haliyle bende 'Sadece dolmuş parasımı yemek yemiyormusunuz o masraf değil mi?' dedim demez olaydım.
Esnaf 'Ne yemeği alay mı ediyorsun bak bakalım yemek yiyen bir tane adam varmı?' diye karşılık verdi.
 
Eee esnaf yemeyince lokantalar kapanıyor,ayakabbı almıyor,mont almıyor böylece çark yavaşlıyor hatta komple duruyor.Ama tüm bu olumsuzluklara gelen kışa coşan virüse rağmen esnaf hala bir nakit beklentisi içinde de değil.Tek istedikleri bu durumun artık düzelmesi ve eski günlerin gelmesi.
 
Esnafın İstediği Şunlar;
 
*Virüs iyice yayıldı insanlar zaten dışarı çıkmaya korkar oldu tam bir kapanma ile bu iş gerçekten bitirilebilirse hafif gevşetmelerle 14 yada 24 gun ne gerekiyorsa yapılsın dukkanlarımızı kapatalım yeter ki bu iş bitsin.
 
*Dükkan sahiblerinin laf veya dükkan çıkarmanın yasaklanmasıyla kira almaması mümkün değil.Gerekirse devletimiz bir KHK çıkarsın kiraları kapanma sürecinde vergiler elektrik ve sgk lar vs dondursun.
 
*Bankalar bu zor dönemde zebellah gibi zaten psikolojisi bozulmuş insanları dahada bunaltmasın bu işin biteceği değil azalacağı döneme kadar tüm ödemeler faizsiz ötelensin.Geçen pandemi döneminde çektiğimiz 5000-10 000 tlleri şimdi bu sıkışıklıkda ödemek zorunda kalıyoruz.
 
*Mal mülk sahipleri ne stopaj ödetilmiyor ama o yüklü kiranın hem ödemesinin hem stopajını biz esnaflar çekiyoruz.Stopaj ya kalksın ya mülk sahipleri ödesin sonuçta durumu iyi olup o milkün sahibi olanlar onlar.
 
*Bu dönem sonunda esnaf odalarının oluşturacağı bir proje ile yaza  mal temini esnafın yeniden iş yerinin dönmesi için bir destek.Ama sadece KÜÇÜK ESNAFA !
 
İşte esnafımızın beklentileri,istekleri hükümetten beklentileri bu yönde.Bizler gazeteciler olarak elçiyiz elçiye zeval olmaz...