2019 yılında piyasaya sürülen iPhone 11 ailesi, Apple’ın şuanda da resmi olarak sattığı telefonlardan biri. Bilindiği üzere Apple, her yeni modelinde bazı eski modellerini piyasadan çekiyor. Halen hatırı sayılır bir kitlesi bulunan iPhone 11, doların artması ve diğer vergilerle de nispeten alınabilir modeller arasında yer alıyor.

AppleTürkiye resmi satış mağazasında 7.999 TL başlangıç fiyatına sahip olan iPhone 11, dün itibariyle bazı pazar yerlerinde 10.100 seviyelerini gördü. Peki neden?

Akıllı telefon piyasasındaki üçüncü yılına girecek olan iPhone 11, daha uygun fiyatla iPhone almak isteyenlerin birinci tercihlerinden olmaya devam ederken, bazı fırsatçılar iPhone 11 64 GB başlangıç fiyatını 10.100 TL’ye çekti. Hal böyle olunca diğer pazar yerleri de bu fiyata ayak uydurdu.

iphone-11-fiyat-artişi-4

Hiçbir değişiklik bulunmayan telefonun fiyatının neredeyse 3.000 TL artmasının sebebi ise üç farklı nedene bağlı.

Birinci neden Apple ve diğer yetkili satıcıların yaşadığı stok sorunu. Şu anda Apple Store’dan iPhone 11 almak istediğinizde tahmini teslim tarihi 3-4 hafta aralığında olarak gözüküyor. Diğer bir neden ise doların 10 TL seviyesini gördüğü halde Apple’ın henüz bunu fiyatlarına yansıtmaması. Bir süredir fiyatların zamlanacağı konuşuluyor ancak henüz bu fiyatlar açıklanmadı.

IMG_6742

Üçüncü neden ise serbest piyasada, piyasadaki malların fiyatını belirleyen ana odakla olması. Bu ana odaklar, telefon fiyatını yükseltince, diğer perakende mağazalar da bu fiyatlara yakın seviyelere çekiliyor. Bu durum tabiki de son kullanıcının cebine direkt olumsuz etki veriyor.

Bu fiyat değişikliğinin yaşandığı bir diğer telefon ise henüz çıkalı birkaç ay olan iPhone 13 ailesi. Resmi satış fiyatı iPhone 13 için 11.999 TL olarak görülürken, diğer pazar yerlerinde aynı depolamaya sahip cihaz 12.899 TL’den başlıyor.

Shiftdelete