Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Haziran 2023’te yapılması planlanan ancak bir süredir iktidar cephesinin “erkene çekilmesi”ni konuştuğu seçim tarihi hakkında konuştu.
Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere ‘Yeter’ diyecektir” dedi.
Erdoğan bu ifadelerle Demokrat Parti’nin iktidara geldiği 14 Mayıs 1950’yi işaret etti.
CHP, bu tarihte 27 yıllık süren iktidarını Demokrat Parti’ye devretmişti.
İKİ YOL VAR
Peki seçime giden süreçte takvim nasıl işleyecek? NTV'de yer alan habere göre; Anayasa'ya göre seçimin bu tarihte yapılabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ya da Cumhurbaşkanı kararı gerekiyor. Milletvekillerinin 5'te 3 çoğunluğu ile seçim tarihi değişebiliyor. Yani 360 milletvekilinin, değişiklik için 'evet' demesi gerekli.
MUHALEFET DESTEĞİ ŞART
Meclis'te 286 sandalyesi olan AK Parti ile 48 sandalyesi olan MHP yeterli çoğunluğa ulaşamıyor. Kararın TBMM'den çıkması için muhaletin desteği şart. Ancak muhalefet 6 Nisan'dan sonraki bir tarihe destek vermeyeceğini açıklamıştı. Dolayısıyla Meclis'ten mayıs ayına ilişkin seçim tarihi çıkma ihtimali sıfıra yakın durumda.
Bu durumda geriye tek yol kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesine yönelik bir karar açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 116. Maddesi'ne göre seçimlerin yenilenmesine yönelik karar verecek.
KARARDAN SONRA 60 GÜN VAR
Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte de takvim resmen başlayacak. Sandık da Resmi Gazete'de yayım tarihinden 60 gün sonra ilk pazar günü kurulacak.
İKİNCİ TUR İKİ HAFTA SONRA
14 Mayıs'ta da 2023 seçimleri için sandığa gidilecek. İlk turda eğer bir kişi yüzde 50+1 oyu alabilirse Cumhurbaşkanı seçilecek. Eğer alamazsa 28 Mayıs'ta ikinci tur için sandık başına gidilecek.