Türkiyenin önemli bankalarından biri olan Akbank'ın kullanıcıları sistemin çöktüğü şikayetlerini yapmaya başladılar.

Kullanıcılar mobil işlemler, kredi kartı pos cihazları ve şubeler arasındaki sistemin çalışmadığını belirtirken; konuyla ilgili Akbank'dan açıklama geldi.

Akbank ilk olarak yaptığı açıklamada, "Sistemlerimizde yavaşlama ve kesintiler yaşanmaktadır. İlgili birimlerimiz konuyla ilgili çalışmaktadır. Müşterilerimizin gösterdiği anlayış için teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Ardından yaptığı açıklamada ise, "Bugün bankamız sistemlerinde yaşanan yavaşlama ve kesintilerin siber saldırı nedeniyle olduğuna dair kamuoyuna yansıyan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamızda hiçbir güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Problemin giderilmesi için ilgili birimlerimiz çalışmaktadır. Gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederiz." ifadeleri kullanıldı.

Akbank'dan borcu olanlara duyuru:

Akbank'ın sisteminde yaşanan sorun nedeniyle bir çok kişi bankaya olan borçlarını ödeyemezken; Akbank'ın resmi internet sitesinde borcu olanlarla ilgili bir duyuru mesajı yayınlandı.

"06.07.2021 tarihinde başlayan ve devam eden bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorunlardan kaynaklanan kesintiler ilgili olarak; Ekstre ödemesi 06.07.2021 tarihinde olan kredi kartları müşterilerimizin son ödeme tarihi bankamız tarafından bir gün ötelenmiştir. Kredi vadesi veya taksit tarihi 06.07.2021 olan ticari krediler ve tüketici kredileri için o gün faiz işletilmeyecektir/işleyen faiz geri ödenecektir. Müşterilerimize ekstre, kredi ve taksit ödemeleriyle ilgili herhangi bir gecikme faizi yansıtılmayacaktır.Müşterilerimizin ekstre ötelemeleri, kredi vadesi ve taksit ödemeleriyle ilgili ek bir işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır. Gelişmelere paralel olarak ilave önlemler alınacaktır."
 

Akbank sistemde yaşanan problemin kaynağını müşterilerine 07.07.2021 tarihinde yaptığı duyuru ile açıkladı:

"06.07.2021 tarihinde başlayan ve bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler sürmektedir. Müşterilerimize hizmet verdiğimiz tüm kanallarımız bu sorundan etkilenmektedir. İlgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımız çözüm için çalışmalarına devam etmektedir. Durumun siber saldırıdan kaynaklandığına dair internet ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamız ve müşterilerimizin bilgi ve kayıtlarına ilişkin herhangi bir güvenlik problemi bulunmamaktadır, sorunun giderilmesini takriben işlemlerimiz devam edecektir. Müüşterilerimiz bu süreçte yaşanan mağduriyetlerinin giderilmesi için aldığımız önlemlere Akbank.com'dan ulaşabilirler. Bu süre zarfından hizmetlerimizde yaşanan aksaklıklar için özür diler, anlayışınız için teşekkür ederiz."

Akbank 07.07.2021 16:15 tarihinde müşterilerini sevindirecek açıklama yaptı:

"Hizmetlerimizdeki kesintileri gidermek için yoğun çalışmalarımızı teknoloji iş ortaklarımızla beraber aralıksız sürdürüyoruz. Sistemlerimizi önümüzdeki saatlerde kademeli olarak devreye almayı hedefliyoruz. Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Süreçten etkilenen başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızdan özür dileriz."

MÜŞTERİ VEFAT ETMİŞTİR UYARISI

Neredeyse iki gündür Akbank hesaplarına giremeyen vatandaşların tepkileri çığ gibi büyürken ortaya farklı iddialar da atıldı. Sosyal medyada dolaşan iddialara göre hacker saldırısı olabileceği yönündeyken; bazı vatandaşların hesaplarına girmek isterken 'Müşteri vefat etmiştir' uyarısını alması bu iddiaları güçlendirdi.

Akbank son yaptığı açıklamalarda herhangi bir siber saldırının olmadığını, bankanın ana bilgisayarındaki arızadan kaynaklandığını açıklamıştı.
 

Sosyal medya da yapılan bazı yorumlar şu şekilde oldu: