Yeni Tip Koronavirüs salgınına karşı tüm insanlığın bir an evvel aşılanabilmesi için çalışmalar sürüyor. Ancak bir yandan aşı yetersizliği bir yandan da aşı mülkiyeti çalışmaların yavaşlamasına neden oluyor. Dünya liderleri, koronavirüse karşı geliştirilen aşıların üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasını tartışmaya devam ediyor. Uğur Şahin'den çok sert patent ve fikri mülkiyet yanıtı geldi. BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin, "Gelişmiş ülkeler şunu anlamalı, bir kez yardım etmek işe yaramaz" dedi.
Kovid-19 ile mücadelede muazzam bir an" sözleriyle karşılık vermişti. Atılan bu ilk kıvılcımın ardından aşı mülkiyeti ile ilgili tartışmalar giderek büyüdü.
Birçok ülke ABD Başkanı Joe Biden'in fikri mülkiyet açıklamalarına destek olurken, Pfizer ile ortak aşı geliştirerek salgında büyük bir başarıya imza atan BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin'den bu ülkelere yanıt gecikmedi.
Alman Der Spiegel'e konuşan Şahin, Biden’ın açıklamalarının ardından Moderna, BioNTech ve Pfizer şirketlerinin hisseleri borsada değer kaybı yaşadığını belirtti. Şahin, patent ve fikri mülkiyet konusunda feragat etmenin anlamsız olduğunu kaydetti.
"GELİŞMİŞ ÜLKELER ŞUNU ANLAMALI BİR KERE YARDIM ETMEK YETERLİ DEĞİL"
Şahin, “Gelişmiş ülkeler şunu anlamalı, bir kere yardım etmek yeterli olmaz. Hükümetler, üreticiler ve kurumlar yoksul ülkelere düzenli olarak yardım etmeli. BioNTech, bu tür ülkelere hiçbir kâr amacı gütmeden düşük fiyatlarla aşı sağlıyor. Fikri mülkiyetin korunmasından feragat etmek bir çözüm değil” dedi.
Şahin sözlerine, “Patentler aşının üretiminde ya da tedarikinde sınırlayıcı unsurlar değil. Patentlerin kaldırılması küresel aşı üretimini ya da tedarikini yakın ya da orta vadede artırmayacaktır. Sürecin tıkandığı nokta formülün az bilinir olması değil, ham maddeye erişim, fabrika sayısı ve etkili bir tedarik zinciridir” diye devam etti.
Şahin aynı zamanda şirketin odak noktasının “sadece koronavirüs” olmadığını söylerken, “Teknolojimizi geliştirmek istiyoruz, kanser aşısının yanı sıra HIV, tüberküloz, grip aşılarını da üretmek istiyoruz. Ayrıca yeni talepler de geliyor. Sıtma aşısı geliştirmek de yeni bir önceliğimiz olacak” ifadesini kullandı.