Haberlobi - Haber Servisi // AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Trabzon Atatürk Alanı'nda turistlere 'karanfil ve gül dağıtımı' programı düzenledi. Çebi ve beraberindeki parti yöneticileri bu programda turistlerle sohbet ederek, onlara çiçek verdi.

Özellikle sosyal medyada Arap turistlerin genellikle ziyaret ettiği Uzungöl'de Arapça tabelaların olması nedeni ile Trabzon kentine karşı başlatılan karalama kampanyaları sonrasında bu program ülke gündemine girdi.

Başkan Çebi'nin çiçek dağıtırken, bir vatandaştan aldığı tepki ise tartışma konusu oldu.

Çebi: Şehrin asıl sahibi sizsiniz
Turistlere çiçek dağıtımı yapan Başkan Çebi'ye tepki gösteren bir kadın vatandaş, 'Şehrimizde mülteci biziz' diye seslendi. Çebi ise vatandaşa 'Bu şehrin asıl sahibi sizlersiniz' şeklinde yanıt verdi.

çebi-kadın-tartışması

Sözcü Gazetesi: Başkan Çebi, vatandaşın yanından ayrılmak istedi
Sözcü Gazetesi'nin Trabzon temsilcisi ve CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanlığını yapan gazeteci Elif Çavuş, konuyu Sözcü'ye şöyle taşıdı:

Trabzon'da Körfez ülkelerinden gelen turistlerin sayısının fazlalığı nedeniyle Arapça tabelaların artması ve şehrin Araplara göre şekillendirilmesi sosyal medyada gündem olmuştu. Tepkilere karşı Arap turistlere gül dağıtan AKP Ortahisar İlçe Başkanı Selaattin Çebi’ye Trabzonlu bir vatandaş, “Şehrimizde mülteci biziz” sözleriyle tepki gösterdi.

Her yıl Körfez ülkelerinden Trabzon'a gelen turistlerin sayısı bu yıl Ekim ayından itibaren 324 bin 170'e ulaştı. Şehrin merkezine ve turizm bölgelerine asılan Arapça tabelalar, konut satışları ve Araplara tanınan imkan ve öncelikler sosyal medyada tartışmalara neden olmuştu.

Bir taraf Trabzon'un Arabistan'a döndüğünü, sistematik biçimde Trabzon’un demografik yapısının değiştirilmeye çalışıldığını dile getirmiş, diğer taraf ise ekonomi açısından Arap turistlerin şehrin can suyu olduğunu savunmuştu. Arap turistler bu tartışmalara dahil olmuş, “Alışacaksınız” yorumları yapmıştı.

Vatandaştan Çebi'ye 'Şehrimizde mülteci olduk' tepkisi
Bu tartışmaların gölgesinde Trabzon Atatürk Alanı'nda Arap turistlere çiçek dağıtan AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Trabzonlu bir vatandaşın tepkisi ile böyle karşılaştı.

Vatandaşın, "Şehrimizde mülteci biziz' diyerek tepkisine yanıt veren Başkan Çebi 'Şehrin asıl sahibi sizlersiniz' yanıtını verdi. Tepkisini sürdüren vatandaş, 'Hayır sahibi olamadık artık. Ben 64 yaşındayım..." dedi. Başkan Çebi, 'Şehrin asıl sahibi sizlersiniz' sözlerini yineleyerek vatandaşın yanından ayrıldı. Vatandaş ise, 'Değiliz, değiliz..." diyerek tepkisini sürdürdü.

Başkan Çebi: "Algı operasyonu yapılıyor"
Bu diyaloğun ardından turistlere çiçek dağıtmaya devam eden Başkan Çebi, Arap turistlerle ilgili eleştirileri algı operasyonu olarak değerlendirdi. Çebi, "Şehrimizde turistleri görmekten memnuniyet duyuyoruz. Tabi turizm Türkiye için büyük nimet, turistler bizim için velinimet. Bölgemizin ekonomisine, istihdamına büyük katkıları var. 2022 yılında turizmden yaklaşık 35-40 milyar dolar gelir bekliyoruz. Zaman zaman sosyal medyada ve basın organlarında algı operasyonu yapıldığını görmekteyiz." dedi.

çebi-çiçek-dağıtımı

CHP: Vatandaşa sırtını döndü
CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Selahaddin Çebi'nin kendisine tepki gösteren kadına sırtını döndüğünü iddia ederek tepki gösterdi.

'Turiste hoşgeldin diyeceksin, kendi hemşehrine sırtını döneceksin; öyle yöneticilik olmaz' diyen Oyman, sözlerini şöyle sürdürdü:

AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı'nın Meydan Parkı'nda turistlere gül dağıtması, turizmin sorunlarına çözüm bulamayan, yıl boyu sıkıntı çeken esnafı sadece 2 ay mahkum eden, ’bu yoklukta iyi ki geldiniz’ anlayışıyla turisti sadece para gören zihniyetinin ispatıdır. O sırada ‘şehrimizde mülteci olduk’ sözleriyle tepki gösteren hanımefendi ise ekonomik sıkıntı içerisinde olan hemşehrilerine el uzatmayan ve mültecilere ayrıcalık gösteren yöneticiler tarafından dışlanmış, turizmle beraber fiyatların tavan yapmasıyla mağdur olan tüm vatandaşların iç sesidir, zoruna giden varsa bu sistemi yaratanlardır.

fatih-suat-oyman-1000x700

Yaz döneminde şehirdışında yaratılan düşünceye karşı tek ses olmak gerekir. Araplar Trabzon’u tercih edebilir, farklı ülkeler farklı bölgelerimizi tercih edebilir; bu çok normaldir. Irkçılığa yol açacak hiç bir tartışmaya mahal verilmemelidir.

  • Trabzon tüm dünyaya turizm çağrısını yeterli olarak yapabilmekte midir?
  • Her türlü değerlendirme yapılarak herhangi bir aksilikte Ortadoğu ülkeleri bizleri ziyaret etmese buna karşı bir plan var mıdır?
  • Turizm paydaşlarının sorunları turizm sezonunda sona mı ermektedir?
  • Vatandaşlarımızın sıkıntıları hep gözardı mı edilecektir?

Sorunları çözeceğiz, hep beraber gülücük dağıtacağız.

Çebi'den CHP'nin eleştirilerine sert yanıt: Ayarı bozuk saat
CHP'nin bu çıkışına AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi'den tepki geldi. Başkan Çebi, vatandaşa sırtını dönmediğini belirterek, CHP yöneticisine 'ayarı bozuk saat' benzetmesi yaptı.

Başkan Çebi şu ifadeleri kullandı:

"Sırtımızı dönüp gitmedik. Sohbet ettik, hal hatır sorduk, gül verdik. Sizin gibi yatırım düşmanı, sermaye düşmanı, kalkınma düşmanı, misafir düşmanı ve ırkçı yaklaşımları ile topluma fesat karıştıran zihniyet cahillerinden nezaket, saygı öğrenecek değiliz. Farklı bakış da olsa gül bizden, sevgi bizden, şefkat bizden. Duran saat bile bu zihniyetten daha faydalı; günde iki kez doğruyu söyler. Bunlar ayarı bozuk saat gibiler, günde hiç doğruları yok. Turizm eleştirisinde bulunanlar aynı zamanda gelen turistlerden de rahatsızlar. Nükleer santrallere karşılar, elektrik ihtiyacında dışa bağımlılığı eleştirenler, ne istediğini bilmeyen, insana yatırımı, insana değeri çok gören aciz zihniyetler"

çebi-çiçek-2