Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, sözleşmeli personelin kadroya alınması ve EYT taslak düzenlemesi gibi konuların ele alınacağı Meclis'te ayrıca 7'nci yargı paketi ve anayasa değişikliği için de çalışmalar yapılacak. TBMM'de yapılan görüşmeler sonucu düzenlemelerin Resmi Gazete'de yayımlanarak ocak ayında hayata geçirilmesi bekleniyor. Peki, Meclis ne zaman açılacak? İşte, 2023 TBMM'nin gündemindeki konular ve ayrıntılar.

Yoğun çalışma temposunun ardından bir haftalık tatile giren TBMM Genel Kurulu, yeni yılda ekonomiye yönelik düzenlemeler ile çalışmalarına başlayacak. 1 haftalık aranın ardından yasama faaliyetlerine başlayacak olan Meclis'te ilk gündem maddesi, çocuk istismarına ilişkin araştırma komisyonu kurulması ele alınacak. Yeni yıla yoğun mesaiyle başlayacak olan TBMM 3 Ocak Salı günü açılacak.

MECLİS NE ZAMAN AÇILACAK?

TBMM yeni yıldaki çalışmalarına 3 Ocak Salı günü başlayacak. Yeni yılda, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, sözleşmeli personelin kadroya alınması, 7'nci yargı paketi ve anayasa değişikliği için çalışmalar yapılacak.

Yeni yılda Genel Kurul’un ilk gündem maddesi, çocuk istismarına ilişkin araştırma komisyonu kurulması olacak. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile AK Parti milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'nin aynı konudaki önergeleri ile birleştirilerek görüşülecek ve araştırma komisyonu kurulacak. Komisyon 17 üyeden oluşacak ve 3 ay süre ile çalışacak. Bu kapsamda hazırlanacak rapor, Genel Kurul’da gündeme gelecek.

MECLİS'İN GÜNDEMİNDE HANGİ KONULAR VAR?

Meclis yeni yılda önemli yasal düzenlemeler için de yoğun bir mesai yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yaklaşık 10 maddeden oluşan taslak metne AK Parti grubu tarafından son şekli verilecek. Taslak metnin önümüzdeki hafta tamamlanarak teklif haline getirilmesi planlanıyor.

EYT ile ilgili bakanlık tarafından hazırlanan taslak metnin de önümüzdeki hafta Meclis'e gelmesi bekleniyor. Düzenlemeye son şekli verildikten sonra yine ocak ayının ilk günlerinde Meclis Başkanlığı'na sunulması planlanıyor.

Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları devam eden 7'nci yargı paketi de yeni yılın yasal düzenlemeleri arasında yer alıyor. Yargı paketinin ocak ayı ortalarında Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Yine AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu başörtü düzenlemesine ilişkin anayasa değişikliği teklifi de yeni yılın önemli düzenlemeleri arasında yer alıyor.