Merhabalar.

Sizlere buradan ara ara ev hayvanlarınız ile ilgili merak ettiğiniz şeyleri yazacağım…

Yazacak konu çok ancak yaz geldi ve önceliğimizi de buna göre belirleyelim istedim!

Konumuz ,

YAZ tatili ve TATİLE çıkarken kedi ve köpeklerimizle ilgili nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle şunu unutmayalım , kedi ve köpeklerimiz için tehlikeli olan hastalıkların kahir ekserisi VİRAL hastalıklardır.  Kedi ve köpeklerimizi tehdit eden bu viral hastalıkların maalesef ki spesifik bir tedavileri bulunmamakta ve hastalığın tipine göre ya çok üzücü sonuçlara sebep vermekte ya da uzun süren bir tedavi protokolü izlenmektedir.

Tüm bunları aşmanın yolu ise , kedi ve köpeklerimizin yıllık aşılarının düzenli olarak yapılması ve yine iç/dış parazit ilaçlamalarının düzenli olarak yapılmasından geçmektedir!

Nisan  ayı ortası doğanın uyanması  ile özellikle dış parazit mücadelesi çok fazlaca önem taşır, çünkü dış parazit olarak tanımladığımız pire , kene , uyuz ve sokucu/emici sinekler vasıtasıyla , evcil hayvanlarımıza bir çok parazit , bakteri ve virüs bulaşabilmektedir.

Yine düzenli olarak yapılması gereken aşılar ile , köpeklerimizde ÖLÜMCÜL distemper (gençlik hastalığı) , kanlı ishal (parvo) ve Kuduz gibi hastalıkların önüne geçilebilmektedir. 

Yine kedilerimize düzenli olarak yapılan aşılar ile, ÖLÜMCÜL panleukopeni, calici virüs, feline rhinotracheit ve Kuduz hastalıklarının önüne geçilebilmektedir!
Özellikle evcil hayvanını PET PANSİYON veya OTELLERİNE emanet edecek olan hayvan sahipleri, bu aşıların düzenli olarak yapılmış olmasına azami dikkat göstermeli , evcil hayvanlarına yapılmış olan aşıların pansiyon veya otele bırakılmadan en az bir ay evvel yapılmış olmasına dikkat etmelidirler.
Ev hayvanlarının emanet edildiği işletmeleri önceden araştırmalı , işletmenin RESMİ kaydını bağlı olunan Tarım İl ve ilçe müdürlüklerinden sorgulamalı  ve en önemlisi de VETERİNER KLİNİKLERİNİN bünyesinde verilen pansiyon veya otel hizmetlerinin doğru ve YASAL olmadığını akıllarında tutmaları çokça önemlidir. 
Çünkü HASTA HAYVANLARIN tedavi görmek amacıyla getirildikleri kliniklerin  , sağlıklı hayvanlara hastalık bulaşabilecek odaklara dönüşebileceği ihtimali akla gelmelidir! 

Sizlere ve evcil hayvanlarınıza şimdiden iyi tatiller dilerim…