2023 seçimleri için geri sayım devam ederken anket şirketleri de yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Son olarak 2018 seçim sonuçlarını en doğru tahmin eden şirketlerden biri olan ORC, İstanbul'un 3 bölgesinde toplam 7.100 kişi ile yüz yüze görüşülerek yaptıkları araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırmada en dikkat çeken detay ise İYİ Parti ve MHP'nin oy oranı arasındaki fark oldu.

AK PARTİ BİRİNCİ PARTİ ÇIKTI
Ankette katılımcılara "Bu pazar genel seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 33.1 tercihini AK Parti'den yana kullandı. CHP'ye oy vereceğini belirtenlerin oranının yüzde 27.8 olduğu araştırmada en büyük sürprizi İYİ Parti yaptı. ORC'nin anketinde İYİ Parti'nin oy oranı 17.5 oldu. Son dönemlerde anketlerde bir hayli düşük çıkan MHP'nin oy oranı ise yüzde 4.9 olarak belirlendi.

MİLLET İTTİFAKI 7 PUAN ÖNDE
Ankette CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın oy oranı yüzde 45.3 olurken, Cumhur İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 38'de kaldı. Öte yandan 2018 seçim sonuçlarına göre, AK Parti'nin yüzde 9.6 oranında kayıp yaşadığı görülürken CHP'nin yüzde 1.4 ve İYİ Parti'nin yüzde 9.5 oranında oyunu arttırması dikkat çekti.

İSTANBUL'UN OY ORANLARI ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜLÜYOR
ORC tarafından İstanbul özelinde gerçekleştirilen anket, hem yerel seçimler hem de "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" algısı nedeniyle önem taşıyor.

orc araştırma