Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı Hakan Fidan hafta başında Libya'ya gitmişti. Üst düzey isimlerle adeta Libya'ya çıkarma yapan Türkiye, şimdi de müteahhitler ile yeni bir çıkarmaya hazırlanıyor.

ÖNCE BAKANLAR SONRA MÜTEAHHİTLER

Türkiye'nin önde gelen yaklaşık 50 müteahhitlik şirketi, Libya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği ev sahipliğinde 29-31 Mayıs'ta düzenlenecek Turkish Expo Construction isimli fuara katılarak Libya'nın yeniden inşa sürecindeki projelerden en büyük payı almak için girişimlerde bulunacak.

ICF Fuarcılık tarafından, Libya'nın en büyük iş dünyası sivil toplum kuruluşu Libya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği ev sahipliğinde, Trablus Radison Blue Hotel'de Turkish Expo Construction ismiyle fuar düzenlenecek.

Türkiye'nin Libya'nın yeniden inşasında en büyük pay alması ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Libyalı Arkan şirketi iş birliğinde 29-31 Mayıs'ta gerçekleştirilecek fuara, Türkiye'nin en büyük müteahhitlik firmalarının da aralarında olduğu 50 civarında şirket katılacak.

Başta Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve bazı bakanlar olmak üzere, Libyalı üst düzey siyasetçi, bürokrat, iş insanı ve yatırımcının katılacağı fuarda, çeşitli zirveler ve B2B görüşmeler gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar Libya'da 29 milyar dolarlık müteahhitlik işleri üstlenen Türk şirketler, 10 yıldır süren, bütün yatırımların durduğu, altyapı projelerinin kesintiye uğradığı süreç sonrası Libya'da hayata geçirilecek 10 milyarlarca dolarlık projelerden en büyük payı almak istiyor.

Öte yandan sözde 'Arap Baharı' ile 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin linç edilerek devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya'da birçok şehir yerle bir oldu. Bingazi, Sirte ve Trablus gibi pek çok şehrin 100 milyar dolardan fazla miktara mal olacak yeniden inşa maliyeti dikkat çekiyor. ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya ve İtalya bu miktardan aslan payını kapmak için girişimlerde bulunuyor.