Dağlık Karabağ, Suriye ve Libya'da savaşın gidişatını değiştiren Türk SİHA'ları Norveç basının dikkatini çekti. 

Dış politika araştırmacısı Asle Toje imzalı "Norveç'in kaç tane F-35'e ihtiyacı var?" başlıklı analiz habere, F-35 savaş uçağı programının bir güven krizi içinde olduğunu, projenin ABD'nin eski Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller'dan Kongre Savunma Komitesi'nin başkanı Adam Smith'e kadar herkes tarafından eleştirildiği kaydedildi.

"BİR F-35 YERİNE 22 TB2 FİLOSU ALINABİLİR"

Türk yapımı Bayraktar TB2'lere getiren Norveçli uzman, "Son dönemde Ermeni savunmasını parçalayan Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının her biri 5 milyon krona (4.9 milyon TL) mal oldu. Yani, bir F-35 fiyatına 22 TB2 savaş uçağı filosu satın alabilirsiniz." bilgisini paylaştı.

"İHA'LAR F-35'LERE GÖRE DAHA ETKİLİ"

F-35'lerin nispeten ucuz beşinci nesil avcı uçağı olacak şekilde tasarlandığını aktaran Toje, ancak uçakların dünyanın en pahalı silah platformuna dönüştüğüne dikkat çekti.

Bir F-35'i uçurmanın halihazırda saatte 360 bin krona (yaklaşık 360 bin TL) mal olduğu, F-16'nın yerini alacağı belirtilen uçaklarla ilgili bu durumun ise pek olası görünmediği bildirilerek, şöyle denildi:

"Pek çok hata ve ihmal, geçici olarak düşük bir hazırlık düzeyine yol açtı. F-35 ile ilgili temel sorun, çok pahalı olmasıdır. 2012'den bu yana, F-35'in 66 yıllık yaşam döngüsü boyunca tahmini maliyeti 1.11 milyar dolardan 1.27 milyar dolara yükseldi. F-35'in üstünlüğü ve karşılanamayan işletme maliyetleri, muhtemelen İHA'ların turbo şarj gelişimine katkıda bulundu. Bunların modern çatışmalarda çok etkili olduğu kanıtlandı ve F-35'e kıyasla uygun fiyatlı."

52 ADET F-35 SİPARİŞİ

Asle Toje, Norveç'in 52 adet F-35 savaş uçağı siparişi bulunduğunu aktarırken, Norveçli yetkililerin, artan maliyetler konusundaki endişelerindeki eksikliğin dikkat çektiğini bildirdi.

Toje, Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın, maliyetleri azaltma gereğini kabul ettiğini sözlerine ekledi.