Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine 2 yıl kala siyasi partilerde 'seçim barajı' konusundaki tartışmalar devam ediyor.

MHP ile AK Parti daha önce, 'MHP’nin isteği üzerine', seçim barajının 'yüzde 7 olması' noktasında uzlaşıya vardı. Ancak Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun kulis haberine göre AK Parti, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında hazırladığı ve önce Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sonra da MHP’nin bilgisine sunulan Siyasi Partiler ile seçim yasaları üzerindeki çalışmasında, ikinci bir seçenek olarak “yüzde 5 seçim barajı” koşuluna da yer verildi.

"UZLAŞI YOLUNA GİDECEK"

“Her ne kadar başlangıçta MHP yüzde 7 seçim barajında ısrar etse de yüzde 5’lik barajın da parti içinde tartışılmaya başlandığı” öne sürüldü. Öte yandan MHP’nin, “bu kez ‘Seçim barajı yüzde 7 olsun” önerisinde ısrar etmeyeceğine, AK Parti ile uzlaşı yoluna gideceğine” işaret ediliyor.

"YARDIM ALABİLME ŞARTI İÇİN DE..."

AK Parti’nin hazırladığı yasa taslağında MHP’nin istediği partilerin hazineden yardım alabilme şartının yüzde 3’ten 5’e çıkarılması da yer alıyor. Yüzde 3 bandındaki partilerin “yüzde 5 barajını aşabilmek için daha çok çaba sarf edeceği ve bu nedenle de ittifak blokunun içinde yer almak istemeyeceğine” de dikkat çekildi.