Haberlobi - Haber Servisi // Karadeniz gazını karaya taşıyacak dev projenin detaylarını TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, anlattı.

TRT Haber'e konuk olan Bilgin, şu ifadeleri kullandı:

"Yerleştirme işlemi robotlar tarafından yapılıyor"
Tamamı suyun altındaki bu tesisin bir ucu Beşiktaş'ta diğer ucu Maslak'ta gibi olduğunu düşünebilirsiniz. Suyun 2200 metre derinliğine yerleştiriyoruz. Bu yerleştirme işlemi tamamıyla robotlar tarafından yapılıyor. Blok 1 ve blok 2 olarak düşündüğünüzde blok 1'in yüzde 66'sı tamamlanmış vaziyette. Bu işler son derece sofistike teknoloji işleridir.

"170 kilometrelik hat..."
Denizin 2200 metre tabanına bu üretim tesisini kurduktan sonra 170 kilometrelik boru hatları ile beraber burada üretilmiş olan gaz, deniz tabanı iletim sistemi ile beraber karaya iletilecek. Boru hattının hemen yanında rezervuar içerisinden taşınabilecek olan bir miktar suyun süreç içerisinde donmasını engelleyecek şekilde glikol enjeksiyonu yapan ilave glikol hattı sistemi ve bütün bu sistemi elektronik olarak kontrol edecek, akıllı bir sistemi çalıştıracak olan otomasyon sistemi mevcut. Bu üç hat 170 kilometre boyunca serilecek.

"Engebeleri aşarak boruları seriyoruz"
Karadeniz'in çok ilginç bir özelliği var. Karadeniz'in şehirlerinden üç kilometre açıldığınızda deniz uçurumunun kenarında duruyorlar. Eğer Karadeniz'de deniz olmasaydı şehirlerimiz uçurumların kenarında olacaktı. Çok yalçın dağlardan engebeleri aşarak boru hatlarını serme mecburiyetimiz var. Boru hatlarını döşerken deniz tabanında da çok ciddi bir harfiyat işimiz var. Harfiyat ve tepeleri düzleme işlerimiz tamamlandı. 

"Bundan sonra daha yerli projeler olacak"
Bizim için önemli durumlardan biri de öğrenme eğrisidir. Bundan sonraki projelerde daha çok firmamız, daha çok insanımız çalışacak. Bu gibi projeler için biz bir ekosistem oluşturduk. Üniversitelerde birçok gençlerimiz bizim projelerimize katılıyor. Bir sosyal güvence kazanıyorlar, iyi öğrencilere teklif yapıp bünyemize katıyoruz.