Haberlobi - Haber Servisi // DEVA Partisi Trabzon İl Başkanı Kubilay Çiçek fındık fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çiçek uzun zamandır açıklanmayan fındık fiyatlarının yetersiz olduğuna değinerek şunları söyledi:

"Bilindiği üzere fındık üreticimiz uzun süredir fındık fiyatlarının açıklanmasını bekliyordu. Bugün akşam itibariyle 2022 alım sezonunda kabuklu fındığa kg başına alan destekli olarak Levant ve Giresun kalite ortalamasını 54 lira olarak açıklandı. Fındık üreticilerimizin günümüzde maruz kaldığı enflasyon sebebiyle üretim maliyetleri üç katından fazla arttığı heralde unutulmuş durumda. Bugün fındık üreticisinin kullandığı gübre, mazot, ilaç ve yevmiye ücretleri kalemine göre 3 veya 4 katı artmış iken fındığa verilen fiyat iki katından çok daha az seviyelerde kaldı."

'Üretici fındık kartellerine teslim edildi'
Kubilay Çiçek verilen fiyatların mevcut serbest piyasada çok daha azına karşılık bulacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti.

"Bu fiyatlar sabit piyasada çok daha azına karşılık bulacağını düşünüyoruz.Üreticimiz binbir emeklerle senelerini verdiği ürünlerini ne yazık ki yok pahasına yine vermek zorunda kalacak ve fındık kartellerinin insafına terkedilmiş olacak. Bölgemizde üretminin 3/1'inin yapıldığı ve statejik bir öneme sahip olan fındığın sadece fiyat açıklanmadan açıklanmaya hatırlanması ise ayrı acı verici bir olay. Binlerce ailenin geçimini sağladığı, gelecek planlarını buradan kazanacağı gelir ile yaptığı fındık için açıklanan fiyatlar hayallerin ve beklentilerin çok altında kaldığını üzülerek görmekteyiz"