Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin kurucularından KTÜ eski Rektörü Türkay Tüdeş, üniversitenin tarihi ile ilgili önemli dönüm noktalarını Haberlobi'ye anlattı.

Üniversitenin kuruluşunun ardından uzun yıllar hocasız kaldığını belirten Türkay Tüdeş, "Karadeniz Teknik Üniversitesi 1955 yılında 6594 sayılı kanunla kuruldu ama hocanın gelmesini sekiz yıl bekledi. Üniversite kuruldu; baktılar ki yurtdışına hocalar gönderilmiş, bizde bir yerde başlayalım diyerek 1963'te Temel Bilimler Fakültesi'ni kurdular." dedi.

"Hiçbir çekingemiz yoktu..."
O yıllarda yokluk sebebi ile herhangi bir çekingelerinin olmadığını belirten Tüdeş, "Hayır. Beni bir hocam teşvik etti. O zaman bizim rektörümüz Nazım Terzioğlu'ydu. Terzioğlu'nun arkadaşı benim hocamdı. 'Trabzon'da üniversite kuruyoruz, seni oraya yollayalım. Eski öğrencilerimizden Erdoğan Özbenli'yi oraya tayin ettirdik. Gider misin?' dediler. Bende 'giderim' dedim, geldim ve pişman değilim." ifadelerini kullandı.

0231ba5f-3bf2-412e-875d-333de4fe85da

"Ersan Bocutoğlu, bizden 5 sene sonra geldi..."
Ersan Bocutoğlu, bizden beş sene sonra üniversiteye dahil oldu. Ben 1965 girişliyim, o 1971 girişlidir. KTÜ, Maşatlık'ta bir ilkokulun içerisindeydi, bende hoca olarak dahil olmuştum. Biz geldiğimiz yıl Temel Bilimler Fakültesi vardı, daha sonra İnşaat ve Mimarlık Fakülteleri kuruldu. KTÜ, 39 senede nereden nereye geldi. Rize yolunun kenarında, futbol sahasının olduğu yerde fındıklıklar ve taşlık alanlar vardı.

"Bizim dönemimizde 5-6 Nurcu vardı..."
KTÜ'nün FETÖ operasyonlarından sonra en çok profesörün ihraç edildiği üniversitelerden biri olmasını değerlendiren Tüdeş, "Esasında benim üniversiteyi bırakırken 'Nurcu' olarak bildiğim 5-6 kişi vardı. Biz onları bilirdik. Ben üniversiteyi 2004'te bıraktım. O zaman FETÖ elebaşını herkes başının üstünde taşıyordu. İnsanların güce yönelme eğilimleri var. Doktoranız var ancak atanamıyorsunuz. Size gelip 'Bizden olursan, atanırsın' diyorlar. O zamanda o kişi onlarla beraber oluyor. KTÜ göründüğü gibi çok FETÖ'cüyü barındırmıyordu." dedi.

"Hamdullah Bey'i ziyaret etmedim ancak tebrik ettim"
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Rektörü Hamdullah Çuvalcı'yı ziyaret etmedim, ancak rektörlüğe geldiğinde tebrik ettim. Rektör, şuanda Trabzon'da olduğumu bile bilmiyor; kimseyi rahatsız etmemek lazım. Bizim bölümden Bilal Kınay'ı aradım. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kötü bir olay oldu; eski rektörü kapıdan sokmak istemediler. Bunlar hoş şeyler değil, kimseye de bir faydası yok. Ben bundan önceki gelişimde Süleyman Baykal'ın rektör olduğu dönem koruda kalmıştım, şimdi kızımda kalıyorum.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne ziyarete gideceğini söyleyen Tüdeş, "Üniversiteye gidip orayı dolaşacağım. Oraya dikilen her ağacın bende hatırası var. Kendi bahçem gibi emek verdim. Kolay değil; 39 yıl... Bana siz artık Trabzonlusunuz diyorlar. Hayır, ben KTÜ'lüyüm. Çünkü KTÜ'yü ben kurdum." dedi.

"Trabzon'un bir KTÜ'sü bir de Trabzonspor'u var"
KTÜ'nün kurucularından Türkay Tüdeş, son sözlerini şu şekilde ifade etti:

KTÜ'ye bir taş koyanın bizim yüreğimizde yeri ayrıdır. Bu üniversitenin her zaman daha iyi olmasını arzu ederiz. KTÜ, Türkiye'nin 4. en iyi üniversitesidir. Trabzonlular'ın ve bizlerin şükran duyması lazım. Trabzon'un bir üniversitesi bir de Trabzonspor'u var. Üniversiteyi kimsenin yıpratmaması lazım. Biz hizmetimizi yaptık, kula verilecek herhangi bir hesabımız yoktur. Net söylüyorum!

6606ed48-a2aa-4d4f-a157-4b1f4e3c61ff

7e2e9436-d1db-4996-9a0d-173dd0ab2546

12e0272f-c100-407b-be17-e1a80dcf2ec2

Türkay Türdeş, annesinin Bahçecik Mezarlığı'ndaki mezarını ziyaret etti.