İkici el araçlarda mağduriyetler bitmiyor.

Türkiye’de hemen her gün yüzlerce araç alınıp satılıyor. Bu devasa ticaretin büyük kısmı ikinci el siteleri üzerinden yapılıyor. Güvenliği ne kadar üst düzeyde de olsa sitelerdeki kullanıcıların sahtekarlığını anlamak epey zor.

Kimi art niyetli satıcılar ellerindeki ‘ağır hasarlı ve pert kayıtlı’ araçları hasarı yokmuş gibi satıyor. Bunu da fahiş fiyatlara yapıyor. Maalesef böylesi zararların aldatmaların hala önüne geçilebilmiş değil.

Uzmanlarsa hiçbir denetime tabi tutulmayan ağız kazalı araçlar konusunda vatandaşları uyarıyor.

SORGULAYANLAR ŞAŞIRIP KALIYOR

Kaza sonrasında hasar alan ve ağır hasar kaydı işlenen araçları farketmek için sorgula yapmanız mümkün. Bunun için otomobilin plaka ve şasi numarasından Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden 5664’e SMS göndererek sorgulama yapmanız gerekiyor.

Öyle ki galerilerde bile hasarı yok denilen bu aracın, geçmişte 4 kazaya karışmış olduğu ve ‘ağır hasarlı araç’ sınıfına alınarak yüzlerce binlerce liralık kaydının olduğu ortaya çıkıyor.

SAHTE EKSPER RAPORU!

Sahtekarlık yapan galericiler ve şahıslar inandırıcıklarını arttırmak için ilana kendilerinin düzenlediği sahte ekspertiz raporlarını koyuyor.

Hazırlanan sahte raporda aracın geçmiş hasarları ve kayıtları görülmüyor.

YETKİLİLER UYARIYOR

Araç alım satımlarında yaşanan mağduriyetlere dikakt çeken uzmanlar  alıcının aracın PLAKA ve ŞASİ numaralarından kesinlikle geçmişinin sorgulanması gerektiğinin altını çiziyor.

Ancak dikkat  edilmesi gereken bir husus daha var. İkinci el araçlarda kilometre düşürme, kazasını ve hasarını gizleme gibi dolandırıcılıkların önüne geçmek için yapılan ekspertiz raporu, bazen beklendiği gibi çıkmıyor.