Haberlobi/Haber Servisi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderildi.

PAZAR GÜNLERİ TAM GÜN KAPANMA UYGULANACAK

Genelgeye göre pazar günleri tam gün sokağa çıkma yasağı uygulanacak.  Pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Vatandaşlar yürüme mesafesinde bulunan dükkanlara gidibilecek.

İKİ DOZ AŞI OLAN 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR İÇİN AYRICA KISITLAMA YOK

65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz aşı olanlar ile 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak. 65 yaş ve üzeri olup hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan vatandaşlar ise pazar günleri dışındaki diğer günlerde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI TOPLU ULAŞIMI KULLANAMAYACAK

Genelgeye göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak. Bu kısıtlamadan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler istisna tutulacak.

GAZİNOLAR YENİ KARARA KADAR KAPALI

Yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna ve masaj salonları, nargile salonu ile gazino gibi işyerlerinin faaliyetlerine ara verilmesine devam edilecek.

KAFELERDE MASALARA KISITLI SAYIDA MÜŞTERİ

Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde oyun oynanmasına izin verilmeyecek ve masalara kısıtlı sayıda müsteri oturtulacak açık alanlarda aynı masada 3, kapalı alanlarda ise 2'den fazla müşterinin oturmasına izin verilmeyecek.

SİNEMALAR AÇILDI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir kapalı olan sinema salonları ise  yüzde 50 kapasite sınırıyla "bir koltuk dolu-bir koltuk boş" kuralına uymak şartıyla hizmet verebilecek.

 İZİN BELGESİ İSTENMEYECEK

İçişleri Bakanlığının açıkladığı genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde vatandaşlardan toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek.  Alınan bilet, rezervasyon kodu ibraz edilmesi yeterli olacak.

DÜĞÜNLERE ŞARTLI İZİN

Yeni evlenecek olanların merakla beklediği düğün konusunda genelgede şu ibareler yer alıyor:

Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler açık alanlarda, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının olmaması şartıyla yapılabilecek.

EN FAZLA 100 DAVETLİ OLACAK

Nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verileceği açıklanırken,  nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler ise kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılarak, en fazla 100 davetli olması şartıyla yapılabilecek.

DÜĞÜNLERDE İKRAM YAPILABİLECEK

15 Haziran'dan sonra nikah töreni ve düğünlerde yiyecek - içecek ikramı yapılabileceği belirtilirken kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamaya son verilecek.

MARKETLERE İNDİRİM TALİMATI

Genelgeye göre zincir marketler indirim uygulamalarını en az bir hafta sürecek şekilde yaparak oluşması muhtemel yoğunluğun önüne geçecek

YÜZDE 50 KAPASİTEDE FAALİYET GÖSTERECEK

Toplum ulaşım araçlarında araç ruhsatında belirtilen kapasitenin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecek ve yolcu düzeni vatandaşların birbirine değmeyecek şekilde ayarlanacak.

Aynı ikamette oturan ve aynı çekirdek aileden olan kişilerin yan yana oturmasına izin verilecek.

DENETLEMELER YOĞUNLAŞTIRILACAK

İçişleri Bakanlığı’nın kademeli normalleşme genelgesine göre Vali ve Kaymakamlar tedbirler uygulamalarını denetlemesini yoğunlaştırılmış şekilde devam edecek.