Türkiye, 31 Mart'ta 5 yıl boyunca hizmet edecek olan belediye başkanlarını seçecek.
Adaylarını tek tek açıklayan AK Parti ise seçim beyannamesini de duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Seçim Beyannamesi Tanıtım Toplantısı'nda açıkladığı beyannamede, “gerçek belediyecilik” vurgusu yapıldı.
Seçim beyannamesinin açıklandığı toplantı, AK Parti Genel Merkezi’nin yeni ek binasında gerçekleştirildi.
8 ana başlık, 200 sayfa
AK Parti’nin beyannamesi, “Türkiye Yüzyılı İçin Gerçek Belediyecilik” temasıyla hazırlandı. 8 başlıktan oluşan beyanname, 200 sayfadan oluşuyor.
Beyannamede, partinin yerel yönetim vizyonu anlatılıyor, dirençli şehirler vurgusu yapılıyor. AK Parti’nin seçim beyannamesinde afetlere dirençli şehirlere yönelik projeler ön planda.
Hizmet ve eser belediyeciliğiyle ilgili vaatler
“Sosyal belediyecilik” ve “kültür üreten şehirler” gibi bölümlerin de yer aldığı beyannamede, hizmet ve eser belediyeciliği ile ilgili vaatler sıralanıyor. Katılımcılık, şeffaflık, toplumsal refah öncelikli şehir ekonomileri öne çıkıyor.
Sokak hayvanları da beyannamede
Beyannamede, sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili yapılacak yasal düzenlemeye de yer verildi. Bu konuda belediyelere verilecek sorumluluklar detaylı bir şekilde anlatılacak.
Mahalle kreşleri: Önemli başlıklar arasında yer alıyor
AK Parti’nin seçim beyannamesindeki bir diğer önemli başlık da mahalle kreşleri... Türkiye genelinde mahalle kreşlerinin hızla yaygınlaştırılacağı, böylece özellikle çalışan annelerin taleplerinin karşılanacağı ifade edilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, maddelere ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Beyannamede yer alan 8 ana madde
1. AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu
- Yenilikçi ve öncü yerel yönetimler
- Reformcu ve değişim odaklı yaklaşım
"Seçim beyannamemizin üzerine bina edine vizyonumuz 30 yıllık birikimimiz ve ülkemizin küresel güç seviyesinin mahsulüdür. Vizyonumuzun bazı temel ilkelerini kısaca hatırlatmak istiyorum. AK Parti olarak demokrasinin ve kalkınmanın yerelden başladığına inanıyoruz. Yerel yönetimlerin idari ve mali kapasitelerini güçlendirerek bu yolu açık tuttuk. Milletimizi hayalleriyle buluşturduk.
Eser ve hizmet siyasetimizin standartlarını milletimizin artan hayat gücüne göre yükselttik. Alt ve üst yapı projelerini hayata kazandırırken geleceğin ihtiyaçlarını göze aldık. Yepyeni bir vizyonla milletimizin huzurundayız.
2. Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik
"Katılımcılığa, kaliteli hizmet üretimine ve vatandaş memnuniyetine odaklanan yönetimlerle belediyelerimizi geleceğe hazırlayacağız. Vizyonumuzun özünü oluşturan “gerçek belediyecilik” sözümüzü şu 13 temel başlık üzerine bina ediyoruz: Üretken, adil, erişilebilir, vizyoner, şefkatli, sürdürülebilir, yenilikçi, kalkınmacı, çağdaş, güçlü, kapsayıcı, dinamik, vatansever belediyecilik. İşte bu ilkelere dayanan gerçek belediyecilik uygulamalarının ülkemize yapacağı katkıları şöyle sıralayabiliriz: Gerçek belediyecilik, Üretken, dinamik, çağdaş ve akılcı projelerle insanımızın günlük hayatını kolaylaştıracaktır. Adil, şeffaf ve sorumlu yönetim anlayışıyla tüm bireylere güven verecektir. Erişilebilir olacak, herkesin taleplerini ve görüşlerini dikkate alacak, bunun için gereken iletişim ağlarını kuracaktır. Vizyoner projelerle geleceği öngörülebilir hale getirecektir."
3. Dirençli Şehirler
"Afetlere dayanıklı, dirençli ve sağlam yerleşim yerleri kuracağız. Şehirlerimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getireceğiz. Akıllı uygulamalara ve yeni nesil dijital teknolojilere uyumlu altyapılar tesis edeceğiz. Yerel kalkınma odaklı, ekonomisi değer üreten yerel yönetim anlayışını güçlendireceğiz."
4. Türkiye Yüzyılı'nda Şehir ve Çevre
"Gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve tüm toplumsal kesimlere karşı duyarlı, kapsayıcılığı yüksek sosyal belediyecilik hizmetlerini geliştireceğiz. Güçlü aile-güçlü toplum anlayışıyla hareket eden yerel yönetimleri destekleyeceğiz. Kültür ve medeniyet tasavvuruna sahip çıkan, bu değerleri koruyup gelecek kuşaklara taşıyan projeler yürüteceğiz. Çevreye ve doğal hayata karşı hassas, yeşil kalkınma politikasını benimsemiş, sıfır atık modelini uygulayan, sürdürülebilir belediye yönetimlerinin yanında olacağız. Evlatlarımıza havası, suyu, toprağı ve çevresi temiz şehirler bırakacağız. Ülkemizi mimarisi estetik, tarihi ve kültürel varlıkları korunmuş, huzurlu, güvenli kentlerle donatacağız."
5. Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri
- Dijitalleşme ve akıllı ekonomi
- Yeşil ekonomi ve yeşil kalkınma
- Yerel ve kırsal kalkınma
6. Huzurlu ve toplumsal yapı için Duyarlı Sosyal Belediyecilik
"Eser ve hizmet siyasetimizin standartlarını, ülkenin artan gücü ve milletin artan hayat seviyesine uygun şekilde sürekli yükselttik. Altyapı ve üstyapı projelerini şehirlere kazandırırken, bugünün değil geleceğin ihtiyaçlarını dikkate aldık. Kent estetiğini önceleyen, şehirlerin özgün mimarisini ve kimliğini koruyan projelere, yatırımlara, planlamalara öncelik tanıdık. Şehirlerin tarihi mirasını muhafaza ederek geleneği geleceğe taşımaya önem verdik.
Katılımcılığı, kapsayıcılığı, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği güçlendiren her adımı destekledik. Gönül belediyeciliğiyle, mahalli idarelerde yeni bir hizmet standardı oluşturduk. İnsanların dertleriyle dertlenen, sosyal belediyecilikte yenilikçi uygulamalara imza atan ve toplumun tüm kesimlerine dokunan bir anlayışı hakim kıldık."
7. Kültür Üreten Şehirler
"Kültüre sahip çıkan projeler üreteceğiz. Doğal hayata karşı hassas, sıfır atık modelini uygulayan belediye yönetimlerinin yanında olacağız. Evlatlarımıza çevresi temiz şehirler bırakacağız. Mimarisi estetik, tarihi varlıkları korunmuş şehirler oluşturacağız. İnsanların doğup büyüdüğü yerlerde kalmalarını teşvik edeceğiz. Sorumlu belediye yönetimi anlayışımızdan taviz vermeyeceğiz."
8. Hizmet ve Eser Belediyeciliği
"Türkiye’yi dünyanın en büyük ülkeleri arasındaki hak ettiği yere çıkartma sözümüzün gerisinde işte böyle kapsamlı bir vizyon vardır. Adına Türkiye Yüzyılı dediğimiz bu vizyonun hedefleri, elbette atfettiğimiz anlamana uygun şekilde çok daha sofistikedir. Bu demek değil ki, yatırım, eser ve hizmet siyasetimizi ihmal edeceğiz. Asla… Ülkemizin, şehirlerimizin, insanımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları yapmak rutin bir faaliyetimiz olarak hep sürecektir. Ancak, odağımızın merkezini çok daha ileriye taşıyarak yolumuza devam edeceğiz.