Türkiye tarihinin en büyük felaketini yaşıyor.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerde yıkım büyük oldu.

Adana, Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Diyarbakır, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Gaziantep'in içinde bulunduğu 10 ilde binlerce bina yıkıldı.

Şanlıurfa ve Kilis'te arama kurtarma çalışmaları sona ererken, diğer illerde ise çalışmalar devam ediyor.

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremle ilgili yaptığı açıklamasın artçı sarsıntılar devam ettiğini ve kesinlikle hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. 

"Yer kabuğunda 400 kilometre hat boyunca 3-4 metre deformasyon oluştu"
Yaşanan depremin, karasal ortamda meydana gelen en büyük depremlerden biri olduğunu vurgulayan Tatar, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Yer kabuğunda 400 kilometre hat boyunca 3-4 metre deformasyon oluştu. Karasal ortamlarda meydana gelen en büyük depremlerden biri. Belli bir büyüklüğe kadar artçı sarsıntıların oluşabileceğini söyleyebiliriz.

Hasarlı binalardan belli bir süre uzak durmamız gerekiyor. Hasar tespit çalışmaları sonucunda oturulabilir raporu alındıysa binalara girmekte yarar var.

"28 farklı kurumdan 69 araştırmacı sahalarda araştırma yapıyor"
Sahada çalışmaların devam ettiği belirten Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sahada çalışan uzmanlar var. Bilimsel veriler gelmeye başladı. Karayollarının demiryollarının 3-4 metre deformasyona uğradığını görüyoruz. 28 farklı kurumdan 69 araştırmacı sahalarda araştırma yapıyor.