ABD, Türkiye'de meydana gelen depremlerin küresel ölçekteki etkisine dikkati çekti.

Açıklama, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'tan geldi.

Türkiye'ye yardım elini uzatan çok sayıdaki ülkeden arama kurtarma ekipleri de enkaz altında yürütülen çalışmalara katıldı.

"Sadece Türkiye ve Suriye’yi değil, dünyayı etkiledi"
Price, gazetecilere yaptığı açıklamada, deprem görüntülerinin çok derinden etkileyici olduğunu ifade etti. Amerikalı sözcü, insanlara yardım için gece gündüz çalıştıklarını kaydetti ve ekledi:

Yıkımlara ve insan hayatı kayıplarına bakarak, bu deprem sadece Türkiye ve Suriye’yi değil, dünyayı etkiledi.

"Kurtarma görevlilerinin adanmışlığını takdir ediyoruz"
ABD’nin Türkiye ve Suriye’de arama, kurtarma ve yardım çabalarını desteklemek için ek ekipman ve kaynakları seferber ettiğini anlatan Price, ortaya konulan çabaya işaret etti:

Olağanüstü zor koşullar altında gece gündüz çalışan insani müdahale ekiplerinin ve kurtarma görevlilerinin inanılmaz adanmışlığını takdir ediyoruz.

"Siyasi değil, insani bir konu"
Price, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Türkiye’den sınır ötesi yardımların geçişine izni dahil, uluslararası toplumun Suriye’de depremden etkilenen bölgelere yardımın ulaştırılması için tüm gücüyle çalışma konusunda ahlaki bir sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.

"Bu siyasi değil, insanı bir konudur." diye konuşan Price, daha fazla sınır ötesi yardım geçişlerinin daha fazla hayatı kurtaracağını belirtti ve şöyle dedi:

"Ülkeleri ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz"
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri Türkiye ve Suriye halklarını desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyoruz.