Restoran ve kafeler elektrik faturalarından dertli. Artan enerji maliyetlerinden dolayı işletmeler açık alanda açılan ısıtıcıların elektrik maliyetlerini müşteriden talep edecek. Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, Sosyal medyada gündem olan konuyu değerlendirdi.
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, ''Dünyada enerji maliyetleri çok fazla yükseldi. Bu artış herkese yansıyor. Müşteriler ve işletmeler kendilerine göre bir düzenek kuruyorlar. 30-40 kişilik bir işletmeye bir müşteri gidip saatlerce oturabiliyor. İşletmelerin müşteriden ısıtıcı fiyatı talep etmesi normal bir durum'' dedi.
''KAFELERDE 1 KAHVE İÇİP SAATLERCE OTURMA DÖNEMİ SONA ERİYOR''
Enerji maliyetlerini karşılayabilmek için bazı restoranlar müşterilerden ısıtıcı ücreti talep ederken bazıları ise fiyatları menülere yansıtıyor. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Bu dönemde küçük ölçekli restoranlar kapanmaya kadar gidebilir. Restoran ve kafeler artan maliyetleri müşterilere yansıtmak zorunda. 1 kahve içip saatlerce kafelerde oturma dönemi sona eriyor'' dedi.
'KAFE VE RESTORANLARIN KAPANMASINA NEDEN OLABİLİR''
Enerji maliyetlerinin müşteriye ve işletmeye yansımak zorunda olduğunu belirten Bingöl, ''Isıtıcılardan fiyat talep eden işletmelerin çok fazla olmadığını düşünüyorum. Dünyada enerji maliyetleri çok fazla yükseldi. Bu artış herkese yansıyor. Müşteriler ve işletmeler kendilerine göre bir düzenek kuruyorlar. 30-40 kişilik bir işletmeye bir müşteri gidip saatlerce oturabiliyor" diye konuştu.
Müşteri bu fiyatlandırmayı kabul ederse bu sistemle devam edilebileceğini ifade eden Bingöl, "Müşteriler talep göstermez ise artan enerji maliyetleri nedeniyle işletmeler kapanmaya kadar gidebilir. Bu konu arz ve talep oldukça sürdürülebilir'' dedi.
Herkesin her yerde kafe ve restoran açtığı bir dönem yaşandığını aktaran Bingöl, ''Artan enerji ve gıda maliyetlerinde ciddi bir artış oldu. Bu artışları kaldırabilen işletmeler ayakta kalacaktır. Bu maliyet artışı sonucu kafe ve restoran işletmelerinde kapanmalar da yaşanacaktır.
Müşteri açısından bakacak olursak da orta sınıf insanlar biraz ayrışıyor. Farklı semtlerde içilen kahvenin maliyeti bir olmuyor. Vatandaş kendi ekonomisine göre tercihini yapacak. Bu maliyetleri işletmeler müşterilere yansıtmak zorunda. Aksi takdirde bu işletmeler kapanacaktır. Bu süreç müşteri için de işletmeler içinde zor geçiyor'' diye konuştu.
"BAZI İŞLETMELERDE ENERJİ MALİYETLERİ KİRANIN 2 KATINA KADAR YÜKSELDİ"
İşletmelerin kâr amaçlı kurulduğunu hatırlatan Bingöl, ''İşletmeleri de bu dönemde hoş görmek lazım. Enerji maliyetleri işletmeler için yüzde 10-20 civarındaydı. Şimdi bazı işletmelerde enerji maliyetleri kiranın 2 katına kadar yükseldi. Kâr yapmak için kurulan işletmelerde çeşitli yöntemleri denemek zorunda'' dedi.