Bize başkalarının başarı hikâyeleri anlatıp durursun da sevgili dostum; ya sen bunun neresindensin? 
Insanlık, başarının evrensel tanımını artık yapmışken, sen hala başka hikayeleri anlatıp duruyorsun! Mesela, dürüst adamların en büyük başarıya imza attığını görebiliyor musun?

Göremezsin tabi, kafanda başka görünür şeyler var; elbette biliyoruz! Mesela her halükarda adil olabildin mi hiç, kendi çıkarına aykırı da olsa? Ya da kalbinde merhamet ve muhabbetten bir eser var mı, yok mu? İnsanın bir su gibi duru olmasını ve adaletin bir nehir gibi akıp giderken kurumamasını hiç istedin mi? Bir nehrin yatağını besleyecek ne yaptınız hiç düşündünüz mü?

Haksız  zincirleri kırdınız mı, boyunduruk iplerini çözdünüz mü ve mazlumları koruyup serbest bıraktınız mı? Sürülüp zincirlenenleri ağırladınız mı?

Bir çıplak gördüğünüzde onu giydirdiniz mi?

Açlarla ekmeğinizi paylaştınız mı? Düşkünleri, yolda kalmışları, borçluları, komşularınızı ve akrabalarınızı koruyup gözettiniz mı? Bütün bunları hayata geçirdiyseniz şayet, esas oruç ve ibadetin aslını yapmış olacaksınız...
Bilir misin sevgili dostum; kendi iradesiyle bir yere gitmeyen, kendi iradesiyle konuşamıyor ve de yapamıyor; yapacaklarını...
Nasıl  ki,  bir şeyi kaybettiğinde, kaybettiğini aramaya koyuluyorsa insan, kendini ve özünü kaybettiğinde de onu aramayı bir ibadet saydiğinda gerçek bir insan oluyor...

Aramayan şaşkındır ve hayretliktir!
Pişmanlıklarını bırakıp gözünü açarak yoluna devam edenlerin dünyası bu artık! 
Toplum için din ve ibadet yapanları terket artık sevgili dostum! Yapacaksan ilahi güç için yap, Allah'a inan, nasıl inanacağın sana ait başkasına değil!
Velhasılı kelam sevgili dostum;  "Çağdaş akıl çapına ve insanlık düzeyine ulaşamadık " deyip sitem ederken, unutma ki, asıl beka sorununun düşünememe meselesi olduğunu ve en büyük gücün bilim olduğunu idrak eden genç beyinler var artık; ve onlar, toplumun başına bela getirenleri hiçbir zaman unutmuyor! Kabiliyetlerini keşfeden, başkalarının ve hayvanların bile kabiliyetlerine saygı duyan, el üstünde tutanlara, hürmet edip şefkatli davrananlara selam olsun! Selam olsun...!