Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, açıkladığı yüz yüze eğitime aşamalı geçişle ilgili kararların ayrıntılarını paylaştı. Selçuk, okul öncesi ve ilkokul 1. sınıfların ardından ilkokulda 2-3 ve 4. sınıflarda, ortaokul 8. sınıf ile lise hazırlık ve 12. sınıflarla, köy okullarının tüm kademelerinde ve özel gereksinimli öğrencilerin tüm kademe ve sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitime başlayacak olmalarından mutluluk duyduklarını ifade etti. Tüm öğrencilerle yüz yüze eğitime sağlıkla, güvenle başlayabilme temennisini dile getiren Selçuk, onlara da güzel haberi en kısa sürede verebilme arzusunda olduklarını söyledi.

Hafta içi açıklanacak

İlkokul 1. sınıflarda olduğu gibi bir planlama yaptıklarını kaydeden Selçuk, “Yüz yüze eğitime başlayan öğrencilerimiz haftanın 2 gününde okullarında olacaklar. Sınıf mevcutlarımız yine Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları doğrultusunda yüz yüze eğitim için gruplara ayrılarak azaltılacak ve çocuklarımızın okulda kalış süreleri eskisine nazaran kısaltılacak. Bu konudaki tüm ayrıntıları, bu hafta içinde tüm sınıf düzeyleri ve okul kademeleri için paylaşacağız” dedi. İsteyen velilerin çocuklarını okula gönderebileceğini kaydeden Selçuk, istemeyenlere esneklik tanınacağını ve öğrencinin devamsız sayılmayacağını kaydetti.

Kaygı duyan velilerin ve öğrencilerin sürecin iyi yönetildiğini gördüklerinde 1. sınıf velilerinde olduğu gibi rahatlayacaklarından emin olduğunu ifade eden Selçuk, “Başlangıçta çok düşük olan oranlar sonradan çok yükseldi ve yüzde 80’lere yaklaştı” bilgisini verdi.

Köy okullarında da ilkokul ve ortaokul olmak üzere tüm sınıf seviyeleriyle yüz yüze eğitime başlanacağını kaydeden Selçuk,  bu süreçte, İl Hıfzıssıhha Kurulları’nın koşullarını uygun görmediği köy okullarının ise yüz yüze eğitime devam edemeyeceğini belirtti.

Tablet kriterleri neler?

Selçuk, ihtiyaç sahibi öğrencilerin uzaktan eğitim sürecindeki tablet, bilgisayar gereksinimlerinin karşılanacağını da hatırlatarak şunları söyledi: “İlk aşamada 500 bin öğrencimize tablet bilgisayar ulaştıracağız. Tabletlerin ihtiyaç sahibi öğrencilerimize hızla ulaşabilmesi için hazırlamış olduğumuz dağıtım stratejisi var, buna göre hareket edilecek ve önümüzdeki haftadan itibaren öğrencilerimize tablet bilgisayarları peyderpey ulaşmaya başlayacak.”

Tabletlerin dağıtılmasına ilişkin kriterleri de açıklayan Selçuk, “İhtiyaç sahibi öğrenciler arasından ailesinin gelir düzeyi, eğitim çağındaki kardeş sayısı, yüz yüze eğitime devam etme durumu, özel eğitim gereksinim halleri gibi bazı kriterler belirledik ve bu kriterleri resmi veriler üzerinden önceliklendirdik. Cihazların dağıtım süreci, il milli eğitim müdürlükleri tarafından koordine edilecek ve bu cihazlar, okul yönetimleri tarafından öğrencilere ulaştırılacak” dedi.  Selçuk, yerel yönetimler ve STK’ların yaptığı ayni ve nakdi bilgisayar desteklerinin de öğrencilere ulaştırma çalışmalarına kısa sürede başlanacağını söyledi.

Cumartesi eğitim var

“Okullarda tüm kademelerde öğrencilere maske dağıtımı yapacak mısınız?” sorusu üzerine Selçuk, “Biliyorsunuz 1’ler başladı ve maske dağıttık” dedi. “Cumartesi günü eğitim düşünülüyor mu?” sorusuna ise Selçuk, “Cumartesi günü eğitim olabilir, bu tamamen okullarımızın ihtiyaçları ile ilgili bir konu. Bölgenin, okulların ihtiyaçlarına göre esneklik sağlanabilir ama bunun niye ihtiyaç olduğu konusunun somutlaşması gerekiyor” yanıtını verdi. Selçuk, “Pozitif olanlar, hiç belirti vermeseler de vaka olarak sayılacak mı? Okula devam edecekler mi?” sorusu üzerine, “İstisnai durumlar dahil, bütün algoritmayı tablolaştırdık ve buna göre yapacağız. Bunları da sizinle paylaşacağız” diye konuştu.

‘Ek atama yapılsın’

MEB’in gerekli tüm önlemleri alarak yüz yüze eğitimin kapsamını genişletmesini önemli bir adım olarak değerlendiren eğitim sendikaları,  köy okullarının açılmasıyla artan öğretmen açığının kapatılması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını belirterek tablet, bilgisayar ve internet sorununun maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin derslere katılamamasına yol açtığını ifade etti. Geylan, “MEB’in rutin hijyen kontrollerini istisnasız her okulda yapması, okullara malzeme takviyesi gerçekleştirilmesi ve servislerde de kontrollerin yoğun şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

MEB’in 500 bin tableti hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmasının önemini vurgulayan Geylan, bu noktada haksızlığa yol açacak  uygulamalardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Geylan, köy okullarının açılmasının hızlandırılmasını ve köy okullarının açılmasıyla artan öğretmen açığının 60 bin öğretmen atamasıyla kapatılmasını talep etti.