İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453 yılından itibaren cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934 yılında alınan kararla 86 yıl müze olarak hizmet verdi. Müslüman dünyasının 86 yıllık özlemi bir Cuma günü sona erdi. Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerif, 24 Temmuz 2020 tarihinde Cuma namazı ile yeniden ibadete açılmıştı.

Ayasofya'nın cami olması sonrası Yunanistan'ın Ayasofya'daki hazımsızlığı devam etti. Yunan yayın organı Proto Thema, haberinde sonsuz bir 'Ayasofya' çağrısında bulundu. Raporda, Türkiye'deki raporlara atıfta bulunarak, UNESCO'ya Ayasofya'nın tehlikede olduğunu söylediler.

ayasofya-trabzon-2u-1-1

Ayasofya'nın anıt olmasını istediler

Ortodoks Parlamentolararası Asamblesi Başkanı Dr. Maximos Charakopoulos, UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkezi Temsilcisi Berta de Sancristobal ile Paris'teki merkezinde yaptığı görüşmede Ayasofya'nın tehlikede olan anıt ilan edilmesini istedi.

"Camiye çevrilmesi doğrudan tehdit oluşturuyor"

"Ayasofya'nın saygısızca camiye çevrilmesi sadece tarihi gerçeğe hakaret değil, anıta doğrudan bir tehdit oluşturuyor." diye açıklamada bulunan Charakopoulos, "Ayasofya tehlikede olan anıt ilan edilmelidir. İşte bu yüzden UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkezi temsilcisine, anıtın camiye  dönüştürülmesinden sonra uğradığı ve şu anda kurumlar ve Türk Medyası tarafından doğrudan aktarılan zararları hakkında bilgi verdim. UNESCO temsilcisine bu felaketleri anlatan yayınlarla ayrıntılı bir durum gönderdim." çağrısında bulundu.

trabzon-ayasofya-muzesi

Trabzon Ayasofya için şikayette bulundu

Ayasofya'nın yanında Kariye Camii ve Trabzon'da bulunan Ayasofya Camii'ne yönelik şikayetlerde bulundular. Diamantopoulou, "Daha ciddi bir yanıt olmazsa, Türkiye daha fazla harekete geçecek. Umarım buradaki ziyaretimiz UNESCO'yu daha fazla harekete geçirmek için bir vesile olur." dedi. UNESCO Kültürel Miras Merkezi Temsilcisi Berta de Sancristobal, Yunanistan'ın asılsız çağrısına sahip çıktı.