Yeniden Refah Partisi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Lokman Öztürk Haberlobi'nin sorularını yanıtladı.

Lokman Öztürk Kimdir?

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde 12 Ocak 1996'da doğdum, 28 yaşındayım, aslen Şalpazarlıyım. Evli ve 1 çocuk babasıyım.

Çarşıbaşı Gazi İlköğretim Okulu'nda okuduktan sonra Trabzon Anadolu İmam-Hatip Lisesini kazandım ve liseyi orada okudum. Üniversite sınavına sıkı çalıştım ve Gaziantep Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği bölümünü kazandım ve oradan lisans derecesinden mezun oldum. Şuan Gaziantep Üniversitesinde Uçak ve Uzay Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. Akademik yıllarımda 2018 yılında almış olduğumuz karar ile TEKNOFEST macerasına katıldım ve SİHA (Savaşan İnsansız Hava Aracı) yarışmasında final etabında yarıştık ve orada oluşan hislerimiz doğrultusunda İnsansız Hava Araçları sektöründe yerli ve milli elektronik bileşen ve yazılım üzerine Tübitak BİGG 1512 destekli bir şirket kurduk. AR-GE şirketi olarak kurduğumuz oluşum daha sonra T3 girişim tarafından Türkiye’de 5 ‘Hızlandırma Girişim Programı’ projesiyle tekrar desteklenerek hala çalışmalarına devam etmekteyiz. Amacımız dışa bağlılığımızı azaltarak Türkiye’nin milli zekasını tüm dünyaya göstermek ve bu alanlarda çalışacak gençlere ön ayak olmak, teşvik olmak. Bu zamana kadar birçok lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciye İHA alanlarında danışmanlık hizmeti verdik, vermeye de devam edeceğiz. 

Trabzon'da polis memuru başından vurulmuş halde bulundu Trabzon'da polis memuru başından vurulmuş halde bulundu

Bizlere siyasi geçmişinden bahseder misiniz?

Aslında siyasi olarak çok geçmişim yok ancak çeşitli STK ve gönüllü kuruluşlarda görevler aldım. Özellikle üniversiteli gençler ile kantin buluşmaları, saha çalışmaları, söyleşi ve konferanslar üzerinde ciddi anlamda vakit harcadık. Yeniden Refah Partisiyle tanıştıktan sonra Trabzon İl Gençlik Kollarında il başkanlığı görevi aldım ve bu zamana kadar devam ettirdim.

Yeniden Refah Partisi çok kısa sürede 420 bini aşkın üye sayısına ulaştı? Bu konu hakkında ne düşünüyorsun? Bu bize neyi gösteriyor?

Bu bize halkımızın değişim istediğini, bu oluşumdan artık rahatsız olduğunu ve özellikle muhafazakar kesimin işte desteklenmesi gereken parti bu parti dediğini görüyoruz. Sadece muhafazakar kesim değil, Yeniden refah partisi olarak toplumumuzun maddi ve manevi gelişimini önemsediğimiz için tüm kitlelerden partimize teveccüh var. Neden, çünkü doğruları kabul ediyor ve destekliyoruz ama yanlış yapılanları ikaz ediyor ve çözüm öne sürüyoruz. Sadece şikayet etmiyoruz, çözümlerimizi de ortaya koyuyoruz. Bu sebeple, milli kaynak paketlerimizi oluşturduk ve ülkemizde sorunlara çözüm önerilerimizi ilettik. Bunlara tüm vatandaşlarımız ulaşabilir web sitemizden. Yani şeffaf ve ülkemiz için çalışıyoruz. Cumhur ittifakında seçim iş birliği yapmamızın sebebi de tam olarak budur. Ülkemizi düşünüyoruz. Ülkemize daha fazla zararı dokunacak güçlere destek vermiyoruz. İstişareye ve neticedeki ülkemizin yararına olacak kararlara önem veriyoruz. İktidara muhalif olurken her şeye karşıyız demedik, yanlışları ilettik doğrusu bu dedik. Bu sebeple milletimiz teveccüh gösterip akın akın bu kutlu davada bizlere destek veriyor ve verecek inşallah.

Whatsapp Image 2024 02 15 At 21.39.36

Adaylığınız açıklandığında nasıl tepkiler aldınız?

Çok olumlu tepkiler aldım. Özellikle bizim görüşümüzde olmayan kişilerin bile bizi desteklediğini söylemesi bizleri ayrıca memnun etti. Oy kullanmayacaktım ama sana oy kullanacağım diyen çok oldu. Hamdolsun. Bu düşünceler tabi bizi motive ediyor. Bizde onlardan dua ve desteklerini bolca istiyoruz. Desteklerinden dolayı şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

Yaşınız genç, böyle bir sorumluluk almak size neler hissettiriyor?

Tabi 28 yaşındayım. Türkiye’nin en genç büyükşehir belediye başkanı adayıyım. Bu yaşta bu sorumluluk başta biraz beni korkuttu. Biz bu konuya bir görev ve bir sorumluluk olarak bakıyoruz çünkü. Rant veya makam peşinde değiliz. Yükümüz çok büyük 800bini aşkın yaşayan ve 620bini aşkın da seçmen var. Her bir vatandaşın isteklerini değerlendirmeli ve herkese hitap edecek projeler hayata geçirmeliyiz. Bunları düşündüğümüzde Allah korkusu olan birisinin yaklaşımı tabikide çekimser oluyor ancak ülkemizin refah seviyelerine ulaşması için gayretle, bıkmadan ve usanmadan çalışmak zorundayız. Bir amaç ve gaye uğruna bu dünyaya geldik. Trabzon’umuz ve milletimiz için sonuna kadar çalışacağız inşallah.

Rakipleriniz çok güçlü, seçimi kazanabilecek misiniz?

Biz kimseye rakip olarak bakmıyor ve böyle değerlendirmiyoruz. Çünkü rakip olabilmemiz için aynı kulvarda yarışmamız gerekiyor ancak biz ahlaklı belediyecilik anlayışıyla, milli görüş düsturuyla hareket ediyoruz. Önemli olan şehri imar ederken insanlarında ihyası için çalışmak olacaktır. Eğer ülkemize hizmet edecek ve hizmet edecek nesiller yetiştireceksek ahlak ve maneviyat olmak zorundadır yoksa 10 20 yıl geçse de hala adam kayırmaları ve torpili konuşuyor oluruz. Biz konuşulanları değiştirmek ve Trabzon’a adalet ve hakkaniyetimiz ile yeni bir vizyon kazandırmak istiyoruz

Yeniden Refah Partisi’nin belediyecilik anlayışından biraz bahseder misiniz?

Biraz önce de söylediğim gibi ahlaklı belediyecilik anlayışını benimsiyoruz. Çünkü ahlak yoksa torpil var, ahlak yoksa adam kayırma var, ahlak yoksa rüşvet var, ahlak yoksa haksızlık var diyoruz. Ahlak olmadan ne belediyelerimiz ne de toplum düzelecektir. Suçların, cinayetlerin, her gün duyduğumuz ve bakamadığımız o haberlerin temelini ahlaksız ve maneviyatsız bireyler oluşturuyor. Yapacağımız tüm projelerde bunlara dikkat edeceğiz. Herkes için hukuk ve adaleti, refah ve düzeni getireceğiz

Trabzon’da belli başlı sorunlar var, mesela trafik, otopark alanları gibi, bunlar hakkında proje olarak neler düşündünüz?

Trabzon için trafik sorununun halledilememesi gerçekten üzücü. Trafik sorununu çözmemiz için artık geleneksek yöntemleri bırakmamız gerekiyor. Akıllı kavşakları daha da akıllı hale getirmemiz gerekiyor. Teknoloji entegreli bir trabzon hayal edin. Trafiğin akışına yönüne yoğunluğuna göre ışıklar yanacak. Trafik akışı nerdeyse hiç durmayacak. Çok yoğun olan kavşaklarda özellikle akıllı kavşaklara belli bir hız limiti ile girmediğinde ışık kırmızı olacak. Yani sürücü yavaşlaması gerektiğini bilecek. Özellikle son zamanlarda çok fazla kazalar yaşanmakta. Bu kazaların trafik şubeden asıl sebepleri alınarak önlemlerin arttırılması için çalışmalar başlayacak çünkü trafiği artıran en büyük sebepler arasında bunlar yer almakta. Bununla birlikte Trabzon’da ciddi anlamda otopark sorunu var. Trabzon merkeze eski Cudibey Ortaokulunun olduğu yere katlı otopark şart. Yoğunluğun en az olduğu dönemde orada çalışmanın başlatılması ve katlı otopark sistemine dönüştürülmesi gerekmekte. İlerleyen süreçlerde orası da yetmeyecek. İskender paşanın olduğu yerdeki otoparklarda yetmeyecektir. Otoparklarda alınan ücretler değerlendirilecek ve bir kısmı öğrencilere burs şeklinde verilebilir diye düşünüyorum. Kentsel dönüşüme gidildiğinde oluşacak olan arazilere uygun olanlara mutlaka otoparklar yapılacak. Trafiğin en yoğun olduğu ve olacağı bölgelerde yaz sezonu için şimdiden çalışılması ve yol alınması gerekiyor o yüzden hızlıca çalışmalara başlayacağız. 

Trabzon için ne tür projeler planladınız?

Trabzon için düşündüğümüz projelerimizi sevgili çocuklarımızdan başlayarak gençlerimiz, kadınlarımız ve büyüklerimiz olarak sıraladık ve projelerimizi özele indirerek oluşturduk. Genel olarak herkese hitap edecek olan projelerimizi de değerlendirdik ve mega projeler ortaya koyduk. Çocuklarımız için her mahallede küçük atölyeler ve çalışma alanları, kendilerini geliştirebilecekleri teknoloji odaları inşaa edeceğiz. Gençlerimiz için çok ciddi projelerimiz var. Gençlik konseyleri ile beraber gençlerimiz ile şehrimizi yöneteceğiz. Onların fikirleri bizler için önemli. Gençlik merkezlerinin sayılarını artıracağız ve içeriğini zenginleştireceğiz. Oluşturduğumuz istihdam alanlarında yarı zamanlı ve tam zamanlı olarak ihtiyacı olan genç kardeşlerimizi çalıştıracağız. Hem gelişmelerine hem de ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacağız. Staj ve iş imkanı bulamayan gençlerimize iş adamları ve kurumlar ile görüşerek protokol hazırlayacak ve onları kolayca aradıkları alanlara yönlendireceğiz. Haftalık veya aylık oalrak gençlerimiz ile bir araya gelerek gönüllerinde yatan sorun ve sıkıntıları dinleyecek ve çözeceğiz. Aklında proje ve fikir olan kardeşlerimizi girişimci olmaları için destekleyeceğiz. AR-GE ve ÜR-Ge aşamalarında ekipman, çalışma ofisi yardımlarında bulunacağız. Uzman ekiplerimiz ile birlikte çalışarak ulusal ve uluslararası projeler yazmalarına yardımcı olacağız. Genç Refah Kart ile şehrimize katkı sağlayan gençlerimizin kartlarına para yükleyeceğiz. Bu genç refah kartlar otobüslerde belediyemizin sosyal tesislerinde şehrimizde bulunan müzelerde geçerli olacak ve daha çok projeler. Kadınlarımız için aynı şekilde Kadın Meclisi oluşturacağız ve aldıkları kararları belediye meclisine taşıyacağız. Kadınlarımıza ait bir mobil uygulama kurarak şiddete uğramı, boşanmış veya bekar kadınlarımıza kadın personellerimiz tarafından psikolojik destek sağlayacak ve arkadaşlık yapacağız. Çocuklarını hiçbir yere bırakamayan çalışan kadınlarımız için güvenli çocuk merkezleri oluşturacağız ve anneler gönül rahatlığıyla çocuklarını bize emanet edebilecekler. Yetim veya öksüz kızlarımıza eğitim hayatında burs imkanı evlilik aşamasında olanlara da çeyiz desteği sağlayacağız. Saygıdeğer büyüklerimiz için yaşlı bakım merkezleri oluşturarak tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Onlara özel kıraathaneler oluşturacağız.

Genel olarak işe sabah erkenden giden ve çay çorba içemeyen vatandaşlarımız için sabah iş giriş saatinden önce belli merkezlerde kuracağımız çorba çeşmeleri ile karınları doymuş şekilde işlerine yolcu edeceğiz. Başta pilot merkezler olmak üzere tüm mahallelerimizde Taziye evleri oluşturacak ve cenazesi olan mevlüt yapmak isteyen, evinde o zahmete giremeyen vatandaşlarımıza özel çay ve ikramların ücretsiz olduğu alanlar oluşturacağız. Aile danışma merkezleri kurarak profesyonel anlamda aile bireylerine destek olacağız. Haftada 1 halk buluşmaları düzenleyecek ve halkımızı randevulu bir şekilde odamızda ağırlayacağız ve arada hiçbir perde ve engel olmadan dertlerini, sıkıntılarını dinleyeceğiz. Makul bir seviyede karşılamaya çalışacağız. Bu gibi projeleri hayata geçirmek için milletimizden destek bekliyoruz. Trabzon’u sözde değil özde genç başkana kavuşturarak daha teknolojik ve akıllı bir şehir haline getirerek gayretle ve muhabbetle çalışacağız inşallah.