Medya takip kurumu Ajans Press’in, ABD’de yayın yapan CNN TRAVEL raporundan elde ettiği bilgilere göre Yayla çorbası dünyanın en iyi çorbaları listesinde yer aldı. Raporda Yayla Çorbası’nın kış hastalıklarına önlem olarak da içildiği kaydedilirken, taze pide ile servis edilmesi gerektiği detaylar arasında yer aldı. Dünya’nın en iyi çorbası ise Nijerya’dan “Banga” olurken, ikinci sırada Vietnam’dan “Beef pho”, üçüncü sırada ise Ukrayna’dan Pancar Çorbası yer aldı. Liste’den Gürcistan’dan Çin’e, Brezilya’dan Fransa’ya birçok ülkenin yer aldığı gözlendi.

Yayla çorbası Anadolu'nun sembolüdür
Yayla çorbası yapılırken kullanılan en temel malzeme yoğurttur. Türkiye çapında türlü şekillerde yapılarak sofralarda yerini alır. Üstüne gezdirilen nane ve tereyağı sosu etrafına yaydığı iştah açıcı kokusuyla herkesi büyüler. Yayla çorbası yalnızca bir çorba olmamakla beraber aynı şekilde Anadolu mutfağının sembolüdür. Çok eski dönemlerde hasta olan bireyler yayla çorbası içtiği zaman, daha çabuk iyileşirlermiş.

yayla-çorbası-1000x700

Yayla çorbasının faydaları nelerdir?
İçinde bolca yer alan yoğurt ile vitamin kaynağı yayla çorbasının yararları sayılmakla bitmez. Bunlardan birkaçı; yüksek kolesterol ve şeker hastaları adına çok faydalıdır. İyi kolesterolü yükselterek, kötü kolesterolü düşürür. Yağların harcanması kolaylaştırılarak şişmanlamayı önleyecektir. Karın kısmındaki çok kilolardan kurtulmayı isteyenler adına yayla çorbası oldukça ideal bir besindir. Bununla beraber yayla çorbası çok doyurucudur.

yayla-çorbasının-faydaları

Yayla çorbası nasıl yapılır?
Su, yağ, pirinç ve tuz tencere içerisine alınır Pirinçler yumuşak hale gelene kadar kaynatılır. Ayrı kase içerisinde yumurta, un ve yoğurt, bir su bardağı su ile beraber iyice çırpılır. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırılarak yoğurtlu karışım çorba içerisine ilave edilir.

Kaynayana dek karıştırılır. Kaynayınca kısık ateş üzerinde 10 ile 15 dakika kaynatılır. Ara sıra karıştırmak gerekir. Çorba piştikten sonra altı kapatılmalıdır. Bunlardan sonra çorba kaselere alınır. Ayrı bir tavada tereyağı kızdırılıp naneyle karıştırılır. Kaselerdeki çorbanın üstüne gezdirilir. Kalan sos, tencere içerisindeki çorbaya koyulup karıştırılır.

yayla-çorbası-nasıl-yapılır