Deprem 6 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı TSİ 04.17’de oldu. Aynı gün TSİ 10.45’de Amerika Birleşik Devletleri "Demokrasileri Savunma Vakfı"nda (Foundation for Defense of Democracies) bir toplantı yapıldı.

Toplantıya; Yunan Amerikan Liderlik Konseyi Yürütme Kurulu yöneticisi Endy Zemenides, Demokrasileri Savunma Vakfı Araştırmalardan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Amerikan Hazine Bakanlığında terörizm finansmanı analisti Jonathan Schanzer, Demokrasileri Savunma Vakfı Askeri ve Politik Güç Merkezi Yöneticisi Bredlay Bowman, Büyükelçi, Diplomat, ABD eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, Yunan Parlamentosu üyesi ve Yunan-İsrail Parlamento Dostluk Gurubu Başkanı Dmitri Keridis katıldı.

db44b1d8-5dbf-46f3-ac22-79d83bc0976f

“Geniş Doğu Akdeniz’e Doğru – Bölgede Stratejik Entegrasyon İçin Fırsatlar” konulu toplantıda, Doğu Akdeniz’e mutlaka el konulması, Türkiye’nin Çanakkale Boğazı’ndan geçiş hakkını kullandırmak istememesi durumunda Dedeağaç’ın ne kadar önem kazandığı vurgulandı.

Hatırlanırsa, 2002 yılında ABD’de yapılan New Challenge askeri tatbikatında senaryo gereği ismi verilmeyen bir ülke boğazları geçişe kapatıyordu.

Yunan Amerikan Liderlik Konseyi Yürütme Kurulu yöneticisi Endy Zemenides, toplantıda direkt bu askeri senaryoyu çağrıştıran konuşmalar yaptı. Böylelikle ABD ordusunun Dedeağaç’ta yaptığı askeri yığınağın Türkiye’nin atacağı o veya bu adıma karşı bir hazırlık olduğunu açıkça beyan etmiş oldu.

Toplantıda söz alan Dimitri Keredis ve Eric Edelman, yaşanan deprem olayının büyük bir trajedi olduğu, bu nedenle batının Türkiye’ye yapacağı insani yardımın büyük bir siyasi jeste dönüşüp, Türkiye siyasetindeki batı karşıtlığını asgariye indirebileceğini vurgulamışlardır.

Karşılıksız insani yardım olarak yapılması gereken şeyin bir siyasi jeste dönüştürülerek Türkiye’nin de buna karşılık bir siyasi jest yapması mı beklenmektedir? Türkiye'den beklenen siyasi jest ne olabilir? Mesela ben 12 mile çıkarıyım sen sesini çıkarma mı olacak?

Tam metin olarak bant çözümlemesi 30 sayfayı bulan söz konusu toplantıda Mısır, İsrail, Yunanistan ve ABD’nin Doğu Akdeniz’e el koyma hedefleri tartışılmıştır ve böyle bir niyetleri olduğu ortaya çıkmıştır. Ve bu toplantı ülkemiz Türkiye açısından üzerinde durulması gereken çok ama çok önemli konular içeriyor!

Toplantıda ülkemiz Türkiye’den “Baş Belası / Trouble-maker” olarak söz edilmiştir. Baş Belası dedikleri Türkiye’ye “deprem yardımı ile çökmeye mi çalışılmaktadır?” sorusu da akla geliyor kuşkusuz!

Söz konusu toplantının çözümlemesi Demokrasileri Savunma Vakfı (Foundation for Defense of Democracies)’nın internet sitesinde mevcuttur. Dileyen oradan daha geniş konuyu takip edebilir!

6f9f8f2e-ba81-4edc-9329-e217e0448107

FDD Link: https://www.fdd.org/events/2023/02/06/towards-a-greater-eastern-mediterranean-opportunities-for-strategic-integration-in-the-region/?fbclid

PDF Çözümleme: https://www.fdd.org/wp-content/uploads/2023/02/fdd-events-transcript-towards-a-greater-eastern-mediterranean.pdf

FDD Toplantı Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=o1MALTQzFVM