Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı savaş nedeniyle Ukrayna limanlarından çıkarılamayan tonlarca tahıl ürünü için Türkiye devreye girdi.

Ekonomik açıdan birçok ülkeyi etkileyen savaş sürerken, yaşanan takıl krizi Türkiye'nin öncülüğünde çözüme kavuştu.

Tarafları İstanbul’da bir araya getiren Türk yetkililer, tıkanan tahıl koridoru için anlaşma imzalattı.

Müşterek Koordinasyon Merkezi denetliyor
Kararın ardından tonlarca tahıl ürünü, düzenli olaran Ukrayna limanlarından yola çıkmaya başladı.

İlk olarak 1 Ağustos tarihinde yola çıkan gemi ve beraberindeki sevkiyatlar, Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcileri tarafından denetlenerek geçiş yapıyor.

1 milyon 43 bin 286 tona ulaştı
Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bugün itibariyle Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarının 1 milyon 43 bin 286 tona ulaştığını açıkladı.

"Hızlı, güvenli ve planlı şekilde devam ediyor"
MSB açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"1 Ağustos 2022’de ilk geminin Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket etmesiyle başlayan tahıl sevkiyatı hızlı, güvenli ve planlı şekilde devam ediyor. Bugün itibarıyla Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarı 1 milyon 43 bin 286 ton oldu."

Toplamda 103 gemi sevkiyat için yola çıktı
Paylaşımda infografiğe de yer verildi.

Bu kapsamda, bu sabah saatlerinde 3 geminin daha sevkiyat için hareket ettiği, 1 Ağustos'tan bu yana toplam 103 geminin tahıl sevkiyatı için seyre çıktığı belirtildi.

Öte yandan 103 geminin 57'si boş olarak Ukrayna'ya tahıl almaya giderken, 46 geminin de Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı için hareket ettiği kaydedildi.